Mittwoch, 12. Oktober 2016

Mostar u objektivima foto-kamera: Raimund Stillfried von Rathenitz




Raimund Freiherr Stillfried von Rathenitz je bio austrijski oficir, slikar i fotograf. Ova titula „Freiherr“ na njamačkom ima značenje baron. Rođen je 1839. godine u Chomutovu u Češkoj, a umro 1911. godine u Beču. Njegova najpoznatija knjiga je: „Auf der Suche nach Atlantis: Bosnien und Herzegowina”, u prevodu: „U potrazi za Atlantidom: Bosna i Hercegovina”, objavljena 1888. i ponovo u reprint izdanju 2008. godine.
Do 1863. godine bio je na službi u austrijskoj vojsci, a onda ju je dobrovoljno napustio. Nakon toga, krenuo je na putovanja u Kinu, Sjevernu Ameriku i Japan. Čak se, tom prilikom, naselio u Yokohami u Japanu, gdje je dugo radio kao fotograf. Bilježimo da mu je stručno obrazovanje iz oblasti fotografije davao britansko-venecijanski fotograf Felice Beato, a 1870. godine Stillfried je bio jedan od vodećih fotografa u Japanu. Po uzoru na učitelja Beata, posebno je ostao upamćen po fotografisanju portreta, kao i pejsaž fotografija. U Japanu je zabilježio lični uspjeh izborom za prvog predsjednika državnog ureda za štamparije u Tokiju 1878. godine. Pet godina kasnije, 1883. godine vraća se u Beč.
Na kraju 19. Vijeka, Raimund baron Stillfried poslat je od strane Visokog kraljevskog ureda, s novom funkcijom kao „K.u.K. Dvorski fotograf”, da napravi opsežnu foto dokumenrtaciju pojedinih carskih zemalja. U tom smislu preduzeo je mjesecima dugo putovanje, između ostalih, u Bosnu i Hercegovinu, Dalmaciju, Srbiju, Crnu Goru, kao i druge susjedne regione na Balkanu, Transkarpate, Galiciju i Bukovinu. Nakon njegove smrti, posao je nastavio njegov sin. Nažalost, veliki dio zbirke fotografija je nestao u jednom požaru u Beču, krajem Drugog svjetskog rata. Srećom po nas, jedna mapa s fotografijama iz Bosne i Hercegovine je spašena. Fotografije su vrijedan dokument onoga vremena, kada je počinjala modernizacija naših krajeva.
Tom prilikom je boravio i u Mostaru i u Blagaju, gdje je napravio fotografije koje svjedoče o našim ljudima na samom razmeđu stoljeća.
Fotografije Raimunda Stillfrieda von Rathenitza, kao i ostale fotografije, mogu se pogledati u arhivi fotografija na stranici: www.cidom.org .
Priredili: Ismail Braco Čampara / Tibor Vrančić / Smail Špago
(novasloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen