Freitag, 14. Oktober 2016

Svjetski dan jaja 14. oktobar


Jaja su jedna omiljena prehrambena namirnica. Od 1996. godine obilježava se međunarodni dan jaja. Za dan jaja određen je drugi petak u mjesecu oktobru, svake godine. Ove godine taj dan se obilježava 14. oktobra.

Jaje, simbol savršenstva i zametak života, nekad je bilo sezonska namirnica, a sada je dostupno cijele godine. Vrlo je omiljeno zbog vrijednih sastojaka i brojnih načina pripreme. Jaje se sastoji od ljuske, bjelanca (66%) i žumanca (34%). Svježa jaja podijeljena su u A i B klasu.

Jaja su namirnica iznimne biološke vrijednosti i hranjivosti. Energetska vrijednost prosječno iznosi 147 kcal na 100 g.

Proteini jaja su visoke biološke vrijednosti, sadržavaju sve esencijalne aminokiseline pa mogu zadovoljiti potrebe organizma u rastu i razvoju. Biološka vrijednost proteina u hrani mjeri se usporedbom s jajetom, jer ona iznosi 93,7%.
Ugljikohidrata ima samo u tragovima, ali zato ima obilje mikrominerala i vitamina. Jaje je odličan izvor fosfora, selena, riboflavina, pantotenske kiseline, vitamina B12, A i D. Dobar je izvor željeza, cinka, vitamina B6 i folata. Osrednji je izvor kalcija, magnezija, kalija, tiamina i vitamina E.

Zahvaljujući ljusci, jaje je jedina prirodna namirnica koja zadržava svu hranjivu vrijednost ako je kuhano, dok je pečenjem gubi.

Gornje karakteristike su dovoljan razlog da se uz Dan jaja barem jedan obrok napravi od jaja. Pored klasičnih jela, kao što su kajgane, omleti te jaja kuhana na meko, na tvrdo, tu je i čitav niz jela koja e prave po receptima, a u kojima su jaja jedan od osnovnih sastojaka.

(spagos)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen