Jaja su jedna omiljena prehrambena
namirnica. Od 1996. godine obilježava se međunarodni dan jaja. Za
dan jaja određen je drugi petak u mjesecu oktobru, svake godine. Ove
godine taj dan se obilježava 14. oktobra.
Jaje, simbol savršenstva i zametak
života, nekad je bilo sezonska namirnica, a sada je dostupno cijele
godine. Vrlo je omiljeno zbog vrijednih sastojaka i brojnih načina
pripreme. Jaje se sastoji od ljuske, bjelanca (66%) i žumanca (34%).
Svježa jaja podijeljena su u A i B klasu.
Jaja su namirnica iznimne biološke
vrijednosti i hranjivosti. Energetska vrijednost prosječno iznosi
147 kcal na 100 g.
Proteini jaja su visoke biološke
vrijednosti, sadržavaju sve esencijalne aminokiseline pa mogu
zadovoljiti potrebe organizma u rastu i razvoju. Biološka vrijednost
proteina u hrani mjeri se usporedbom s jajetom, jer ona iznosi 93,7%.
Ugljikohidrata ima samo u tragovima,
ali zato ima obilje mikrominerala i vitamina. Jaje je odličan izvor
fosfora, selena, riboflavina, pantotenske kiseline, vitamina B12, A i
D. Dobar je izvor željeza, cinka, vitamina B6 i folata. Osrednji je
izvor kalcija, magnezija, kalija, tiamina i vitamina E.
Zahvaljujući ljusci, jaje je jedina
prirodna namirnica koja zadržava svu hranjivu vrijednost ako je
kuhano, dok je pečenjem gubi.
Gornje karakteristike su dovoljan
razlog da se uz Dan jaja barem jedan obrok napravi od jaja. Pored
klasičnih jela, kao što su kajgane, omleti te jaja kuhana na meko,
na tvrdo, tu je i čitav niz jela koja e prave po receptima, a u
kojima su jaja jedan od osnovnih sastojaka.
(spagos)
Keine Kommentare:
Kommentar veröffentlichen