fotosi:Ajša Šehić Nametak
Halva je: kada u gluho doba poželimo
nešto slatko, pa iz ''ničega'' napravimo nešto :)
Osim gornje prigode,
halva se većinom pravila s razlogom. Kad se sokakom, mahalom ili
selom raširi miris halve, to je znak početka Ramazana, ili dolaska
Hidžretske nove godine.
Halva je uvijek
nosila neku porukuu: Rođenje djeteta, povratak iz vojske, ženidba,
udaja, dolazak prijatelja.
Kada se sretnu
trojica imenjaka, ukoliko je to u današnjim uslovima više uopšte i
moguće, kaže se: “Moramo ispeć'
halvu”. Ili ako se
sretnu dvojica imenjaka, kažu, “Fali nam treći da halvu
ispečemo”.
Kaže se: Peći
halvu, jer se najprije na maslu prži (peče) brašno (zaprška), a
zatim se isprženo brašno zalijeva agdom.
Kažu: Ukoliko ste u snu kupovali
halvu, znajte da biste uskoro mogli imati manjih poteškoća sa
zdravljem. A, ako ste sanjali da je prodajete, očekujte ispunjenje
davne želje. Ukoliko ste sanjali da jedete halvu, slijedi vam susret
sa starim prijateljem.
Kažu:
Napraviti halvu je zaista majstorluk. Prava halva treba da se odvaja
od kašike, da ne bude previše
brašna, da ne bude previše
masna, da ne "davi", te da se može
jesti i rukom a i viljuškom…Tradicionalna halva
se pravi bez pekmeza, vanilije, ili oraha unutra….a
može i sa svim tim...ali onda nije
tradicionalna.
I po
običaju, kad nečega nestane brzo, kad se brzo pojede, ili kad se
neka roba brzo rasproda, kaže se: Ode ko halva!
Jedan originalni mostarski recept od
Ajše Šehić Nametak
Recept: Halva sa pekmezom od smokva:
sa pekmezom od smokava / moj recept /
3 kašike maslaca
3 kašike margarina
6 kašika ulja
12 kašika obično brašno
3 kašike margarina
6 kašika ulja
12 kašika obično brašno
Priprema : masnoću otopiti da ispari
pa dodati brašno .. da užuti i zaliti hladan pekmez.. i sve se
pokupi u čvrstu masu.
.
.
Zaljev : 1/2 litre pekmez od
smokava
Umjesto pekmeza zaliti agdom sa 1/2 kg. šećera i vode da popliva
Umjesto pekmeza zaliti agdom sa 1/2 kg. šećera i vode da popliva
Za posipanje .. mljeveni orasi i malo
staub
u ostatak mase pomješala orahe i kokos
brašno / druga tacna /
Vruće oblikovati.
(Ajša)
Ode halva, k'o halva!
(spagos)
Keine Kommentare:
Kommentar veröffentlichen