Dienstag, 18. Oktober 2016

Halva



fotosi:Ajša Šehić Nametak

Halva je: kada u gluho doba poželimo nešto slatko, pa iz ''ničega'' napravimo nešto :)

Osim gornje prigode, halva se većinom pravila s razlogom. Kad se sokakom, mahalom ili selom raširi miris halve, to je znak početka Ramazana, ili dolaska Hidžretske nove godine.
Halva je uvijek nosila neku porukuu: Rođenje djeteta, povratak iz vojske, ženidba, udaja, dolazak prijatelja.
Kada se sretnu trojica imenjaka, ukoliko je to u današnjim uslovima više uopšte i moguće, kaže se: “Moramo ispeć' halvu”. Ili ako se sretnu dvojica imenjaka, kažu, “Fali nam treći da halvu ispečemo”.

Kaže se: Peći halvu, jer se najprije na maslu prži (peče) brašno (zaprška), a zatim se isprženo brašno zalijeva agdom.

Kažu: Ukoliko ste u snu kupovali halvu, znajte da biste uskoro mogli imati manjih poteškoća sa zdravljem. A, ako ste sanjali da je prodajete, očekujte ispunjenje davne želje. Ukoliko ste sanjali da jedete halvu, slijedi vam susret sa starim prijateljem.

Kažu: Napraviti halvu je zaista majstorluk. Prava halva treba da se odvaja od kašike, da ne bude previše brašna, da ne bude previše masna, da ne "davi", te da se može jesti i rukom a i viljuškom…Tradicionalna halva se pravi bez pekmeza, vanilije, ili oraha unutra….a može i sa svim tim...ali onda nije tradicionalna.

I po običaju, kad nečega nestane brzo, kad se brzo pojede, ili kad se neka roba brzo rasproda, kaže se: Ode ko halva!

Jedan originalni mostarski recept od Ajše Šehić Nametak

Recept: Halva sa pekmezom od smokva:

sa pekmezom od smokava / moj recept /
3 kašike maslaca
3 kašike margarina
6 kašika ulja
12 kašika obično brašno
Priprema : masnoću otopiti da ispari pa dodati brašno .. da užuti i zaliti hladan pekmez.. i sve se pokupi u čvrstu masu.
.
Zaljev : 1/2 litre pekmez od smokava
Umjesto pekmeza zaliti agdom sa 1/2 kg. šećera i vode da popliva
Za posipanje .. mljeveni orasi i malo staub
u ostatak mase pomješala orahe i kokos brašno / druga tacna /
Vruće oblikovati.
(Ajša)


Ode halva, k'o halva!

(spagos)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen