Montag, 24. Oktober 2016

Najstarija izbjeglica na svijetu: 115. godišnjakinja na putu za Njemačku


Eida Kamri ima samo jednu želju: da ponovo vidi djecu i unučad.
Stotine kilometara bila je nošena na rukama jednog prijtelja. Hodati više ne može, ali je usprkos tome, sa njenih 115 godina, kao izbjeglica stigla u izbjeglički kamp u Atini u Grčkoj. Bez sumnje Eida je najstarija izbjeglica na svijetu. Njena želja: da vidi familiju, koja se prije koju godinu probila do Njemačke. Svi njeni rođaci su u međuvremenu napustili rodni grad Al Haska na sjeveroistoku Sirije, a Eida je ostala sama. Imala je veliku želju da ostane kući i da tu provede svoje zadnje dane.
Na svijet je došla još u vrijeme Osmanlija, a u svom životu preživjela je brojne nemire i gospodare, ne mičući se sa svog rodnog mjesta. Međutim, u ovom ratu, koji je i okrutan i nemilosrdan kao ni jedan do sada, i njoj je prekipilo. Zamolila je jednog prijatelja za pomoć i on ju je nosio tri duga mjeseca sa sjevera Sirije do Turske. Onda je u jednom gumenom čamcu došla do obala Grčke, na ostvru Lesbos. U međuvremenu je dospijela do Atine.
Ona čitavo vrijeme nije gubila nadu. „Jedina želja mi je, da u ovo malo života što mi je još ostalo, ponovo vidim moju djecu“, izjavla je za televiziju CNN. Nada se da će u okviru prava na spajanje porodice dobiti ulaznu vizu i pravo na azil u Njemačkoj. Njen unuk Samir u istoj reportaži je izjavio kako familija sa nestrpljenjem isčekuje dan kada će svi ponovo biti zajedno.
I na kraju, uz malo matematike, dolazimo do godine rođenja hrabre starice. Rođena je daleke 1901. godine.
(izvor:express)
 Smail Špago
(novasloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen