Mittwoch, 26. Oktober 2016

Mostar u objektivima fotokamera – D.W. i A.S. Iddings



Familija Iddings, Daniel, Andrew i Roscoe, vuče korijene sa područja Daytona od ranih 1800-tih godine. Jedan njihov predak je napravio prvu kuću, brvnaru porodice Iddings, na lokaciji van mjesta Troy u Ohaju. Njihov djed Daniel je završio pravni fakultet i radio kao advokat u Daytonu. Tradiciju nastavlja i njihov otac Charles, koji je također bio advokat. Andrew i njegov brat Daniel su bili treća generacija advokata u familiji, dok je najmlađi Roscoe ignorisao tradiciju familije i bavio se biznisom. Daniel i Andrew oko 1900. godine osnivaju vlastitu firmu D.W and A.S. Iddings.
Iako je bio advokat po struci Andrew je proveo mnogo vremena putujući svijetom, kojega je obišao tri puta, pri čemu je putovao i vozovima, i brodovima, ali i jašući na konjima. Prošao je Arktički krug, ali i obišao savane Afrike. Na tim avanturama ponekad mu se pridruživao i brat Roscoe.

Andrew je bio član Explorers kluba iz New Yorka, kao i Kraljevskog geografskog društva u Londonu. Bio je fasciniran fotografijom. Od njegovih prvih putovanja oko svijeta 1902. godine postao je poznat po kvalitetu slika, po zanimljivim motivima, ali i opisom onoga što je fotografisao. Zbog toga je 1908. godine postao glavni fotograf u firmi Keystone View Company. Za jedanaest godina koliko je proveo na toj poziciji proputovao je svijet i napravio hiljade negativa na staklu, tada je takva bila foto tehnika, pakovao ih i slao u firmu. Tom prilikom bio je na Bliskom istoku, Balkanu i Južnoj Americi. Njegove fotografije i tekstove je od 1910. godine redovno objavljivao časopis „National Geographic Magazine“. 1919. godine bio je poslat da fotografiše ratna razaranja nakon Prvog svjetskog rata.
Andrew je razvio takozvani stereografski proces izrade negativa, koji je kasnije bio osnova za razvoj 3-D fotografije. Veliki dio njegovih fotografije i tekstova sa putovanja nalazi se danas na Wright State University.
Austro-Ugarsku monarhiju, rijeku Dunav i Balkan proputovao je 1908. i 1909. godine.
Sa tog putovanja ostala je sačuvana fotografija “A veiled Muslim woman walks on a village street”, (Muslimanka pod velom na ulici) D. W. Iddings, Mostar, Bosnia and Herzegovina.  Fotografija je uslikana na Glavnoj ulici, na Luci, kao i  fotografija “Muslim boys above the banks of the Narenta River”, (Muslimanski dječaci na obali Neretve) D.W. and A.S. Iddings, Bosnia and Herzegovina, uslikana na obali Neretve.
Ove fotografije Andrewa S. Iddingsa, sa potpisom D.W and A.S Iddings, kao i mnoge druge, mogu se pogledati u arhivi fotografija na stranici: www.cidom.org .
PrirediliIsmail Braco ČamparaTibor Vrančić/ Smail Špago
(novasloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen