Dienstag, 18. Oktober 2016

Bolivija: Spektakl boja u jezeru





Spektakl boja na nadmorskoj visini od 4000 metara, uključujući i planinsku panoramu. „Laguna Colorada“, Laguna boja, ili Red Lagoon, nudi jedan prirodni doživljaj, kome nema sličnog.
Plitko slano jezero nalazi se i bolivijskom nacionalnom parku „Eduardo Avaroa“, površine je oko 50 kvadratnih kilometara, sija intenzivnom crveno-narandžastom bojom, a kroz kontrast svijetlih bijelih linija, sve to biva još više naglašeno. Sve ovo nastalo je kroz povećanu pojavu minerala Borax, a boju crvene pečene cigle jezero zahvaljuje i malim crvenim rakovima koji u njemu žive. Crvene alge, kao i specifični sadržaj mineralnih materija još više pojačavaju efekat boja. Da bi nestvarna ljepota slike postala perfektna ,pobrinuli su se flamingosi, čije tri, od ukupno šest vrsta, žive upravo ovdje.
Između ostalih tu je i James-flamingo, a poznati Crveni flamingosi ovdje izgledaju mnogo sitiji i puniji, nego što ih poznajemo iz zooloških vrtova širom svijeta. To mogu zahvaliti upravo crvenim rakovima iz jezera, kojima se hrane.
Postavlja se pitanje: Koliko dugo će ovo jezero još postojati? Procjenjuje se da je već 60 procenata vode isparilo, a oko 20 kvadratnih kilometara površine jezera je već izgubljeno kroz promjene klime zadnjih decenija.
(izvor:PMmagazine)
Smail Špago
(Novasloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen