Samstag, 15. Oktober 2016

Mostar u objektivima fotokamera stranih fotografa (2016.): Kamerom malezijskog avanturiste




fotografije Zahariz Khuzamiah

Ovih dana krenuli smo s objavljivanjem priloga iz serijala „Mostar u objektivima fotokamera“, gdje se osvrćemo na brojne fotografe, koji su u vremenima početka fotografije krstarili Evropom, Bosnom i Hercegovinom, i na tom putu obavezno dolazili u Mostar. Objektivima njihovih fotoaparata zabilježili Mostar i ljude u Mostaru toga vremena. Fotografije su sačuvane, a na nama je da im produžimo život, upravo ovakvim prilozima.
Da putovanje i dolasci u Bosnu i Hercegovinu, i Mostar, i dan danas interesuju mnoge avanturiste, putpisce i fotografe, svjedoči i serija fotografija fotografa Zahariza Khuzamiaha, iz Malezije, obavljenih ovog ljeta. Pri tome je oučljivo da se putovanja modernih fotografa skoro nimalo ne razlikuju od putovanja nekadašnjih fotografa, kao ni motivi sa njihovih fotografija..

Zahariz Khuzaimah je malezijski avanturist, fotograf i filmski autor koji je napustio životnu rutinu i zonu komfora kako bi putovao svijetom tragajući za životnim iskustvom koje će ga obogatiti.
Na putu oko svijeta, posjetio je i Bosnu i Hercegovinu. Kako kaže - prelijepu zemlju na Balkanu.
U Bosnu je došao bez posebnog plana. Iznajmio je automobil u Sarajevu na dvije sedmice i putovao kroz BiH želeći da vidi skrivene ljepote naše zemlje i dar majke prirode, piše Boredpanda.com.
"Iznenadio sam se da nema mnogo turista jer zemlja ima toliko lijepih mjesta koja tek mogu biti otkrivena. Tražio sam ljepotu i snimao je na memorijsku karticu svoje kamere", napisao je Zahariz.
Tokom svog putovanja, snimio je preko trideset fotografija.

Nas ovdje posebno interesuju fotografije koje je fotograf ponio iz Mostara, kako u objektivu fotkamera, tako i u svojim očima, podsjećajući nas na bezbrojne fotografe, koji su pohodili naš grad, napravili fotografije i ostavili ih u publikacijama širom svijeta.
Ovdje donosimo izbor od samo nekoliko fotografija, a ostale pogledajte u fotogaleriji na linku

(radiosarajevo.ba)


priredio: Smail Špago

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen