Sonntag, 23. Oktober 2016

Vrijeme je za šipke: Voće sa višestrukim korisnim dejstvima

(fotos:Emica)

Šipak ili nar je voće visoke hranjive vrijednosti.
Plod šipka je blago stežuće sredstvo i djeluje rashlađujuće kod nekih groznica, naročito upale žuči. Zrna se motaju u male kuglice sira i koriste se kao predjelo za poboljšanje apetita.
Sok od šipka ima snažno antiupalno djelovanje. Koristi se u slučaju blažih stomačnih tegoba i upala mokraćnih kanala.
Mnoge su studije potvrdile, da se radi o jednoj od najljekovitijih voćki na svijetu, zbog blagotvornog utjecaja na kardiovaskularni, živčani i koštani sistem. Pokazalo se i da dnevna doza ekstrakta nara može pomoći u snižavanju krvnog pritiska i nivoa holesterola. Naučnici  smatraju da smanjuje rizik od srčanih bolesti kod gojaznih osoba za 17 posto.

(Faktor.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen