(fotos:Emica)
Šipak ili nar je voće visoke hranjive
vrijednosti.
Plod šipka je blago stežuće sredstvo
i djeluje rashlađujuće kod nekih groznica, naročito upale žuči.
Zrna se motaju u male kuglice sira i koriste se kao predjelo za
poboljšanje apetita.
Sok
od šipka ima snažno antiupalno djelovanje. Koristi se u slučaju
blažih stomačnih tegoba i upala mokraćnih kanala.
Mnoge su studije potvrdile, da se radi
o jednoj od najljekovitijih voćki na svijetu, zbog blagotvornog
utjecaja na kardiovaskularni, živčani i koštani sistem. Pokazalo
se i da dnevna doza ekstrakta nara može pomoći u snižavanju krvnog
pritiska i nivoa holesterola. Naučnici smatraju da smanjuje
rizik od srčanih bolesti kod gojaznih osoba za 17 posto.
(Faktor.ba)
Keine Kommentare:
Kommentar veröffentlichen