Freitag, 7. Oktober 2016

Prinčevi u kratkim pantalonama



Na slici su, lijevo princ Charles 1956. godine, tada sa sedam godina, u sredini sada trogodišnji princ George, i desno, princ William kao trogodišnjak 1985. godine.
Ono što je vidljivo: muška kraljevska djeca nose kratke pantalone.
Dok se većina muškaraca pasa nositi kratke pantalone, dotle već pune tri godine, jedan dječak spašava dobar glas monarhije, upravo sa jednim ovakvim Bermuda šorcom. Princ George, omiljeni praunuk i PR tajno oružje kraljice Elisabeth, trenutno boravi u državnoj posjeti u Kanadi.
Nasljednik kraljevske krune broj tri, na njegovom putovanju u inostranstvo praćen je od strane njegovih roditelja, princa Williama i vojvotkinje Catherine, kao i od sestre Charlotte, kojoj tek izniču zubići. Posjeta malog princa velikoj Kanadi planirana je već odavno.
Princu Georgu je ovo, u njegovih tri godine, već dvanaesto službeno pojavljivanje u svjetskoj štampi, i svaki put se držao jedne jasne linije, barem što se tiče vanjskog izgleda. Bilo da se radi o novembru ili junu, kiši ili suncu, krštenju njegove male sestre, ili prabakinom 90. rođendanu, svaki put kod službenih prilika mali George nosi kratke pantalone, najšešće tamnoplave, i uz to dokoljenice. Jedan prinčevski hir? Da li se to on buni da nosi duge antalone? Ne!
Objašnjenje ove situacije daje Ingrid Seward, urednica stručnog časopisa Majesty.
„Momčići iz gornje klase nose kratke pantalone sve dok ne napune osam godina. To je nešto što je ‚vrlo‘ engleski“.
Zbog toga se kratke pantalone nose i u britanskim privatnim školama, kao dio školske uniforme.
Prema gospođi Seward, bilo bi čak nezamislivo da mali George sada nosi duge pantalone.
„To čak ne bi bilo ni pristojno“.
Zbog toga, za pet godina, njega čeka jedan poseban momenat, kada će konačno moći obući duge pantalone. Tada se dječaci konačno mogu osjećati kao odrasli.
Moda kratkih pantalona je tradicija u kući Windsora. Nosio ih je i deda Charles, kao i otac William.
Inače, model kratkih pantalona, koje nosi mali George, košta 36 funti, i naravno, kao po svakom dobrom običaju, trenutno su rasprodate u svim prodavicama.
I ono što je za čitavu priču interesantno. U neoficijelnim susretima, princ George se ne mora pojavljivati u kratkim pantalonama. Naprimjer, kada je prilikom boravka u Bijeloj kući u aprilu, u večernju privatnu posjetu došao predsjednik Obama, mali princ je predsjednika SAD dočekao i pozdravio ispred kamina, obučen u pidžamu i dugi bademantil.
(izvor:sdz)
Smail Špago
(Novasloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen