Sonntag, 30. Oktober 2016

Konferencija ljudi o slonovima


Kad bi životinje znale govoriti, sigurno ne bi više bilo krivolova i trgovine slonovima. Međutim, nažalost, riječ imaju ljudi. Oni su zasjedali na 17. Konferenciji o globalnom dogovoru kojim bi se trebala spriječiti ilegalna trgovina rijetkim životinjskim vrstama.
Barem za slonove, koji se vide na slici, u podnožju Kilimandžara, konferencija bi mogla donijeti jedno pozitivno rješenje. O tome su se na proteklom zasjedanju pojedinačno izjasnile zemlje učesnice, naročito one, kod kojih nacionalna tržišta dozvoljavaju krivolov, a oduzeta slonovača se direktno pretvara u novac.
„To bi bio jedan ogromni korak ka konačnoj zaštiti slonova“ riječi su iz WWF, Fondacije za zaštitu okoline, koje je pratila rad konferencije.
Međutim, samo dan nakon konferencije u Namibiji i Zimbabveu, dogovor oko zabrane trgovine je propao. Tako je nastala velika rupa u zakonu.
Raniji pokušaji legalizacije trgovine završavali su loše po životinje. Stoga ni stepenovanje zaštite za slonove neće puno toga promjeniti, iako njihova trgovina ostaje zabranjena na međunarodnom planu. Pokušaji da se na ovaj način spriječe trikovi krijumčara propali su.
Za mnoge slonove širom Afrike napredak dolazi prekasno. Samo od 2007. godine broj slonova je smanjen za 14.400.
(izvor:sdz)

Smail Špago
(novasloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen