Mittwoch, 17. Februar 2016

Skoro zaboravljena stvar: Telefonska govornica



Telefonska govornica

Telefonske govornice u užurbanom savremenom svijetu gotovo su izumrle.
U našoj zemlji danas se koriste u znatno manjoj mjeri nego ranije, a razlog je više nego očigledan, velika rasprostranjenost mobilnih telefona koji su dostupni gotovo svima. U BiH su u upotrebi samo 943 javne govornice.
Zaboravljene telefonske govornice danas se koriste samo u vanrednim situacijama, kada vam se isprazni baterija na mobitelu ili ga zaboravite.
Javne govornice širom svijeta iskorištene su za razne svrhe, tako su u Londonu tamošnje crvene telefonske govornice postale turistička atrakcija za fotografiranje, dok u Japanu od javnih govornica studenti kreiraju akvarije koji simbolično prikazuju da su govornice potopljene u povijest telekomunikacija. Kod nas je teško procijeniti hoće li se telefonske govornice vratiti, bilo futurističkog ili retro izgleda. Ipak, razmatraju se moguća rješenja za oživljavanje telefonskih govornica.
Više gotovo da se ne može ni kupiti telefonska kartica za govornicu, a kamoli da ugledate nekoga ko je koristi. Tek poneki penzioner još uvijek uspijeva da se suprostavi modernim uređajima, nastojeći očuvati klasiku.
Izmedju  1997. i 2001. godine postavljene su ukupno 264 govornice na području Federacije BiH, najviše u Direkciji Sarajevo - ukupno 63, zatim Direkciji Zenica 50, Tuzla 44, Travnik 37, Bihać 34, Mostar 23 i Goražde 13. Kriterij za raspored telefonskih govornica bio je broj stanovnika u mjestu gdje su se one postavljale, a njihov broj se iz godine u godinu povećavao da bi 2001. svečano puštena u rad i 1000. javna govornica.  Mreža postavljenih govornica nastavila je da raste, tako je 2003. zabilježen broj od 1.549 instaliranih javnih govornica na svim značajnijim mjestima poput bolnica, škola i stanica. Danas je taj broj manji. Najveći promet sa telefonskih govornica, prema posljednjim podacima nadležnih, zabilježen je 2001. kada je sa 1.435 javnih govornica obavljeno oko 2.750.000 poziva, dok već naredne godine dolazi do pada u korištenju telefonskih govornica. 
Interesantno je kako novije generacije od brojnih uređaja nove tehnologije jedva i znaju princip korištenja govornice, pa čak i u hitnim situacijama radije zamole prolaznika da im posudi mobilni telefon, nego što ih odluče koristiti. U BiH telefonska govornica prije 18 godina bila je svakodnevno sredstvo za komunikaciju, dok se danas najviše koriste po zatvorima i zgradama pošta, gdje su dostupne 24 sata na dan.  Također, zabilježeno je da se telefonske govornice više koriste u ljetnim mjesecima i to prema međunarodnom saobraćaju. Povratak otpisanih - Zbog svega navedenog, u BH Telecomu se razmišljalo o mogućnosti osavremenjavanja ovog vida komunikacije što bi za rezultat donijelo postavljanje multimedijalnih javnih govornica sa mogućnošću korištenja Interneta, međutim ono zahtijeva određenu infrastrukturu i prostor na kojima se instaliraju.  Ipak, teško je predvidjeti da li će telefonske govornice doživjeti staru slavu ili će nadležni po uzoru na Japan dozvoliti studentima da od javnih govornica kreiraju akvarije koji simbolično prikazuju da su govornice potopljene u historiji telekomunikacija.
U martu 2016. godine bit će 140 godina od kako je Alexander Graham Bell obavio prvi uspješan telefonski poziv.


(izvori:tv1;avaz)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen