Freitag, 26. Februar 2016

Ciao Bella: Vespa puni 70 godina






Danas se ulicama gradova i po lokalnim cestama, širom svijeta, kotrlja bezbroj dvotočkaša. Pretežno skuteri. Međutim, Vespa je jedna i jedina. I uz to genijalna, već punih 70 godina.
Šarmantna, očaravajuća, podsjeća na nezaboravnu mladost. Utjelovljuje visoku umjetnost, italijanski styling i dokazuje da 70 godina nije nikakva starost ,kad je dizajn u pitanju, i kako se proces starenja može izbjeći.
U krugu jedne ratom razorene fabrike u Pontedera, u Italiji, 1945. godine, po nalogu preduzetnika Enrico Piagioa, inžinjer avijacije Corradino D’Ascanio konstruisao je nešto novo, što bi kao transportno sredstvo trebalo da bude dostupno svakom, istovremeno i jednostavno i genijalno.
„Sembra una vespa. Izgleda kao osa“, izgovorio je Piaggio, kad je vidio prototip sa oznakom MP6.
U aprilu 1946. godine počela je serijska proizvodnja. Vespa, tip 98, imala je težinu od 60 kilograma, a njen dvotaktni motor 3 konjske snage. Od tada, do danas, napravljeno je 17 miliona komada Vespa, raznih modela i generacija. Piaggio je promjene na modelima vršio veoma lagano, nikad nije prešao granicu prepoznatljivosti. Vespa je u gradskom saobraćaju decenijama ostala pravi borac. Uz sav njen šarm i sjaj, koji se ne zaboravlja lako.
(izvor:faz)
Smail Špago
(Novasloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen