Dienstag, 16. Februar 2016

Kultura sjećanja: Slobodan Santrač

Odlazak fudbalske legende: Preminuo Slobodan Santrač!




(tekst koji slijedi prenesen je sa blic.rs)
Legendarni fudbaler i trener Slobodan Santrač preminuo je u subotu od posledica srčanog udara u 70. godini.
Santrač je bio naš proslavljeni fudbaler i selektor reprezentacije Jugoslavije koja je igrala na Svetskom prvenstvu 1998. u Francuskoj.
Rođen je u Koceljevi 1. jula 1946. godine, a karijeru je počeo u OFK Beogradu 1965. Dres "romantičara" sa Karaburme sa uspehom je nosio devet godina i bio najbolji strelac u istoriji jugoslovenskog fudbala. Osvojio je i Kup tadašnje Jugoslavije 1966.
Legendarni golgeter, iako relativno sitan za centarfora sa 171 centimetrom visine i 65 kilograma, bio je strah i trepet za golmane. Zajedno sa Skoblarom i Samardžićem činio je trio koji je tresao mreže kao od šale.
Santrač je za 244 utakmice za OFK Beograd postigao 169 golova.
Karijera ga je dalje odvela u Grashopers, da bi se posle svega dve godine u inostranstvu vratio na "svoju" Karaburmu i dres OFK Beograda nosio i u sezoni 1976/1977.
Potom je otišao u Partizan i u klubu iz Humske proveo naredne tri godine. Sa crno-belima je osvojio titulu prvaka države i trofej pobednika Srednjoevropskog kupa.
Poslednji, 218. prvenstvni pogodak postigao je kao član zemunske Galenike 10. juna 1983. protiv Budućnosti u Podgorici (1:1). U dresu Galenike je i završio igračku karijeru ove godine.
Kada se saberu sve utakmice (pionirske, omladinske i prve ekipu timova za koje je nastupao, tim JNA, utakmice za sve selekcije SFRJ i takmičenja za Kup UEFA i Kup Sajamskih gradova) i pogoci, Santrač je odigrao 1.359 mečeva i dao 1.301 gol.
Za reprezentaciju SFR Jugoslavije upisao je osam nastupa uz jedan pogodak.
Kao trener je predvodio nekoliko kineskih klubova, selektor Jugoslavije bio je od 1994. do 1998. godine, a potom je sedeo na klupi reprezentacije Saudijske Arabije i Makedonije.
(blic.rs)



(tekst koji slijedi prenesen je sa jutarnji.hr)
In memoriam – Slobodan Santrač
Umro je posljednji romantičar koji je zabio više golova od velikog Pelea

Jučer je umro Slobodan Santrač, centarfor malog kluba, OFK Beograda, koji je zabio više golova od Pelea. Santrač je na 1363 utakmice zabio 1301 gol, a kralj nogometa Pele 1281 gol. Slobodan Santrač, zapamćen kao centarfor romantičara s Karaburme, zabio je više golova od Pelea, a kralj kaznenog prostora iz Koceljeva zapamćen je samo po tome da je igrao u OFK Beogradu, Grasshopperu, Partizanu i Galenici.
Slobodan Santrač je igrao u jednoj od najslavnijih napadačkih petorki YU nogometa.Samardžić, Gugleta, Santrač, Banović, Skoblar. Kasnije, kada se to raspalo, bilo je skoro jednako ubitačno; Turudija, Zec, Santrač, Lukić, Petković. Te dvije navale i danas pamti Dinamov golman Fahrija Dautbegović, koji je od "romatičara" čak triput "kasirao" po četiri gola. Bili su crna rupa njegove karijere...
OFK Beograd je bio mali jugoslavenski klub, s aureolom romantičara. Kao sarajevski Željezničar, mostarski Velež ili NK Zagreb. Bili su kost u grlu za veliku četvorku, pardon, veliku trojku jugoslavenskog nogometa, jer, četvrti klub, zagrebački Dinamo, bio je samo ukras na toj fasadi. Dinamo je u toj priči apostrofiran kao gospodski, gubitnički klub, a da je to doista tako, potvrdit će čestitka trenera Ivice Horvata, koji je Zvezdi tri kola prije kraja čestitao na naslovu prvaka, iako je Dinamo u tom času imao pet bodova fore. Bila je to ironija jednog inteligentnog trenera, jer, velika četvorka je bila jedna od najvećih laži YU nogometa, postojali su samo C. zvezda, Partizan i Hajduk, kao relevantni takmaci. Dinamo je bio klub u kojemu su igrali veliki igrači i male uprave, u kojoj su sjedili zvezdaši poput Mite Šajnovića, kao što danas taj klub vodi hajdukovac Tomo Svetina...
Možda sam malo odlutao od Slobodana Santrača, nogometnog velikana jednog velikog nogometnog vremena, koji je u jednom malom klubu prkosio velikanima. S kojim je igrao vjerojatno najveći hrvatski nogometaš svih vremena, Josip Skoblar...
- Vrlo sam tužan zbog Santrača. Bio je zdrav kao dren, razgovarali smo tri dana prije njegove smrti, nije spominjao nikakve probleme. Kaže obitelj, sve se dogodilo u pet minuta - govori njegov suigrač s lijevog krila i nastavlja:
- Bio je najveći golgeter, na žalost, u reprezentaciji je igrao vrlo malo, izbornici su preferirali Milana Galića, Dražena Jerkovića i Slavena Zambatu. Igrali smo zajedno četiri godine, jedanaest godina je posvetio OFK Beogradu, obožavao je taj klub. Kasnije je nešto igrao u Partizanu, ali, to nije bila ni sjena onoga što je pružao u OFK Beogradu - zaključio je Josip Skoblar, član udarne navale "romantičara" s Karaburme, koji se proslavio u Marseilleu, kao najveći. A krenuo je s Karaburme..
(jutarnji.hr)



sa facebooka:

…1967/68 i 68/69 Miloš Milutinović i Dragoslav Šekularac pojačali tim OFK Beograda. Moram priznati, uvek mi se sviđala ova ekipa, nisu jih bez razloga zvali ROMANTIČARIMA s Karaburme. Kakav je tada tim došao u Ljubljanu: Djordjevič, Mitrović, Vukašinović, Sredojević, Stepanović, Petković, Milutinović, Santrač, Šekularac, Zec. Ipak Olimpija je golovima Oblaka i Srbuja pobedila 2:0 ali su u Beogradu dobili peticu...



...Odlazak Slobodana Santrača za navijače OFK Beograda nije samo odlazak velikog čoveka, golgetera, kralja strelaca nego i odlazak ikone i zaštitnog znaka njihovog kluba, kultnog fudbalera čije je ime ugrađeno u samu srž njihovog fudbalskog identiteta, jednog od poslednjih svedoka njihove fudbalske slave i veličine. Jer jedini i pravi OFK Beograd bio je onaj Save Antića, Sanija, Joške, Paje, Ilije i Stepija, sve posle njih bilo je samo sociorealizam i postistorija. Njihovim odlaskom umire i poslednja iluzija da će se OFK Beograd vratiti na staze stare slave i dolazi se do bolne spoznaje da je vreme fudbalske romantike na Karaburmi neumitno prošlo. Zato je smrt Slobodana Santrača za navijače OFK Beograda mnogo više i mnogo bolnije od smrti jednog čoveka, jer ona je smrt nade...



sa Wikipedije:
Godina                        Klub                            utakmice/golovi
1965-1974                  OFK Beograd             244/169
1974-1976                  Grashopers                  42/29
1976-1977                  OFK Beograd             40/17
1977-1980                  Partizan                       63/29
1981-1983                  Galenika                      56/31

Reprezentacija
1966-1974                  Jugoslavija                   8/1



Finale kupa 1966. OFK Beograd - Dinamo
26. maja 1966. godine slavili smo nad popularnim „Purgerima“ sa čak 6-2!
Pred 35 000 gledalaca na stadionu JNA, po jakoj kiši, prikazali smo tako poletnu i prelepu igru da se o toj utakmici pričalo u superlativima dugi niz godina. Naš tim, predvođen čuvenim „Tri S“, koji su činili Skoblar, Samardžić i Santrač, te igračima takvog kova kao što su bili Banović, Gugleta i Dakić, te organizovanom defanzivom koju su činili Krivokuća, Vukašinović, Milovanović, Grujić i golman Đorđević, prikazao je te beogradske večeri maestralnu igru za koju Dinamo, predvođen Lamzom i Zambatom, jednostavno nije imao rešenja!
Po dva pogotka je postigao „Trio S“, mada je Skoblar nakon utakmice tvrdio da je jedan od golova njemu greškom pripisan, a da je pravi strelac bio Banović!
26. maj 1966. godine
OFK BEOGRAD - DINAMO 6:2
Strelci: Skoblar (4. i 43.minut), Santrač (17. i 36. minut) i Samardžić (63. i 85. minut)
Stadion JNA, gledalaca: 35.000
Sudija: A. Šestić (Mostar)
OFK BEOGRAD: Đorđević, Milovanović, Grujić, Vukašinović, B. Krivokuća, Gugleta, Samardžić, Dakić, Santrač, Skoblar, Banović. Trener: D. Milić
DINAMO: Škorić, Cvek, Lončarić, Gračanin, Ramljak, Puljčan, Paić, Gucmirtl, Zambata, Lamza, Kiš. Trener: I. Jazbinšek
(ofkbeograd)



Santrač protiv Veleža

U njegovih 16 odigranih sezona u Prvoj saveznoj ligi Jugoslavije, Santrač je igrao za tri prvoligaša, za OFK Beograd, Partizan i Galeniku. Interesantno je da je bio strijelac protiv Veleža, igrajući za sva tri ta kluba. Malo starijim navijačima Veleža u sjećanju su njegova tri gola u Mostaru, u sezoni 1966/67, kada je OFK slavio pobjedu od 0:3. Igrajući za OFK Beograd, rijetka je bila sezona u kojoj protiv Veleža nije postigao gol. Ovdje treba napomenuti da su ove dvije ekipe za ono vrijeme igrale najljepši fudbal, koji je plijeno pažnju gledalaca. Zbog takve igre OFK je dobio naziv “Romantičari sa Karaburme”, dok je Velež bio rado viđen gost na svim terenima tadašnje Jugoslavije. Naravno, i OFK je nekoliko puta na svom terenu progutao knedlu protiv Veleža, kao u sezoni 1968/69, kada su za OFK jednu sezonu igrali Milutonović i Šekularac. U Mostari je bilo 2:1, a na Karaburmi je opet pobjedio Velež sa 1:3.
Za Partizan je Santrač igrao dvije sezone i u obje sezone je po jednom bio strijelac protiv Veleža.
Treći klub u kome je Santrač igrao u Prvoj saveznoj ligi bila je Galenika. U utakmici u Zemunu, Galenika - Velež 3:5, Santrač je postigao jedan gol protiv Veleža.
(podaci iz Veležovog Almanaha Ismeta Derviševića)




priredio: Smail Špago

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen