Sonntag, 14. Februar 2016

Gorak ukus 14, februarskih svečanosti u Mostaru: Policija spriječila incident ispred Partizanskog spomenika








fotosi: Nova Sloboda, 14. februar 2016.


Više od hiljadu ljudi, među kojima je bilo dosta antifašista iz Sarajeva, Hadžića, Zenice, Breže, Ilijaša, Visokog, Kaknja, Stoca, iz Slovenije i Hrvatske prisustvovalo je danas obilježavanju 14. februara – Dana oslobođenja Mostara, a zahvaljujući velikom broju policajaca, spriječen je, možda, i teži incident ispred Partizanskom spomenika.
Prema onome što se moglo vidjeti, veća grupa mladića bila je spremna da izazove incident, ali je dolazak „specijalaca“, koji su opkolili proistor gdje su smješteni brojni kafići, omogućio nesmetan odlazak okupljenih građana, koji su petnaestak minuta čekali na početku Partizanskog spomenika da uđu u autobuse i, iz policijsku pratnju, preko Rondoai i Liska ulice, bezbjedno odu. Iz bezbjedonosnih razloga cvijeće nije položeno na spomenicima obješenim rodoljubima u Liska ulici i ispred Doma zdravlja.
Odavno veći broj ljudi nije prisustvovao obilježavanju jednog od najsvjetljijih datuma u novijoj istoriji Mostara, a u borbama protiv fašista život je izgubio svaki osmi stanovnik Mostara.
Slavljeničko raspoloženje splasnulo je prilikom dolaska na Partizanski spomenik, na kome su mnoge nadgobne ploče bile razvaljene i razbijene.
„I ovo najbolje govori da Mostar, nažalost, nije oslobođen, i da su ovde na sceni i dalje mračne sile, koje prizivaju aveti prošlosti“, kazao je, između, ostalog, Sead Đulić.
(Novasloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen