Donnerstag, 18. Februar 2016

Kina luduje za igrom „Go“

China Spiel Go
Igra pod imenom „Go” bila je i kod nas popularna prije otprilike pola vijeka. Doduše, i danas ponegdje postoje klubovi, u kojima se igra ova drevna porijeklom iz Kine, a igraju je samo zaljubljenici i dobri znalci.
To je igra bijelih i crnih pločica na pravougaonoj tabli sa mrežom, a pločice se moraju znati tako složiti, da se blokira protivnikova pločica i osvoji što više prostora na tabli. Sve pločice su iste, osim što su crne i bijele boje, nema pijuna, konja ni topova, kao kod šaha, a nema ni kockica kao kod tavle.
Šta je to kod ove igre kompleksnije nego kod šaha. Broj poteza je mnogostruko veći. U prilog tome ide i podatak da ova igra putem programa za kompjuter još nije došla na jedan savršeni, majstorski nivo. A kako stvari idu, uskoro će se i to usavršiti. O tome govori jedan tekst u časopisu Nature. Firma Google Deep je upravo izdala jedan novi program za ovu igru, pomoću koga je kompjuter uspio da pet puta pobjedi majstora ove igre Fan Huia.
Cilj igre „Go” je da se osvoji što više prostora na tabli, zadatak koji zvuči jednostavno, ali tek kad se počne igrati, postaje jasno kako je to teško izvesti. Mogućnosti pojedinih igrača se razlikuju enormno, sve do onih vrhunskih na svijetu. Tako, po pravilima, jedan majstor, koji nosi 9. dan, ukoliko se sastaje sa majstorom, koji nosi 4. dan, mora mu prepustiti 5 pločica fore. Pomenuti majstor Fan Hui nosilac je 2. dana. Naredni susret sa kompjuterom odigraće korejski rekorder, majstor Lee Sedol.
I da se na kraju ovog prikaza igre „Go” vratimo slici u prilogu. Širom Kine održavaju se brojna takmičenja u igri „Go”. Ili, kao kod nas nekada, u slobodnom vremenu, u nekoj „fronti”, ali na kineski način.
(izvor:sdz)
Smail Špago
(Novasloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen