Donnerstag, 18. Februar 2016

SABNOR: Krajnje je vrijeme da Mostar neofašizmu kaže „ne“



Partizansko spomen groblje u Mostaru 2016.

Nigdje fašističko orgijanje ne prolazi nekažnjeno, samo u Mostaru, istaknuto je na konferenciji za novinare Saveza antifašista i boraca Narodnooslobodilačkog rata (SABNOR) Mostar, sazvanoj povodom sve češćeg napada na tekovine antifašizma, a posebno na Partizansko spomen groblje u Mostaru, koje je proteklog vikenda ponovo devastirano.
Građanin Mostara Sead Đulić, koji se obratio u ime organizatora, kazao je kako su se na Partizanskom spomen groblju u Mostaru desile necivilizacijske stvari, totalno uništavanje groblja koje je, kako je istakao, osvanulo sa bezbroj fašističkih natpisa i obilježja.
„U nedjelju, 14. februara, kada je velika grupa ljudi poželjela da ode na Partizansko spomen groblje i položi cvijeće, desile su se neke stvari koje nisu primjerene civilizovanom čovjeku. Dan poslije toga, predsjedavajući našeg Predsjedništva je, u ime ove države, otišao u antifašističku Evropu da preda, kako kaže, kredibilnu aplikaciju za naše članstvo u EU, a ovdje, gdje je njegova stranka na vlasti, noć prije desio se fažizam, totalno uništavanje i ono malo preostalog dijela obnovljenih ploča na Partizanskom spomen groblju“, kazao je Đulić.
Po njegovim riječima, vreće i vreće ovčijeg đubriva donesene su na Partizansko groblje i zastrte po stazi kojom se trebalo proći.
„To se moralo nositi na ramenima i sipati“, zaključio je Đulić.
„Nama je dosta, svim normalnim ljudima u ovom gradu, da nas policija prati na groblje. Hoćemo slobodu kretanja u gradu 21 godinu poslije prestanka rata, ili smo možda još u ratu, nekom drugačijem“, kazao je Đulić.
Dodao je kako ne optužuju nikog, ali da traže kažnjavanje svih onih koji uništavaju slobodu u ovom gradu.
Obraćajući se prisutnima, član SABNOR-a Radmilo Braca Andrić istakao je kako smatra da je krajnje vrijeme da Mostar neofašizmu, odnosno, neoustaštvu kaže „ne“.
Naglasio je kako se ove godine proslavlja 75. godišnjica ustanka naroda BiH protiv fašizma i okupacije, te da je njihova obaveza da obnove Partizansko spomen- obilježje.
„Evropa je uzela 9. maj kao Dan Evrope, Dan pobjede nad fašizmom, zbog toga se mislimo obratiti zemljama Evropske unije i nekim drugim zemljama antihitlerovske koalicije, kao što su Amerika i Rusija, da nam pomognu u našoj želji da Partizanski spomenik ponovo zasja svojom ljepotom i bude onakav kakav je bio do 1992. Godine“, zaključio je Andrić.
Poručio je kako taj spomenik zaslužuje da se obnovi.


Partizansko spomen groblje u Mostaru nekad

(Fena)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen