Montag, 11. Dezember 2023

Taj čudesni šareni svijet

 


More smeća

Svako ko misli da se ovdhe testira nova olimpijska disciplina vožnja čamca po snijegu, vidi ovo mimo uznemirujuće stvarnosti: smeće pluta metrima visoko na rijeci Yamuna u New Delhiju.

Rijeka duga 1.376 kilometara prevedena je kao "blizanac" jer teče paralelno sa svetim Gangom, čija je pritoka. Najmnogoljudnija zemlja na svijetu od aprila se velikom brzinom uvlači u more propasti.



Kakav bankrot!

Poslovi Renéa Benka sa nekretninama nekada su izgledali kao Monopol: još jedan hotel, još jedan blok kuća ili trgovački centar. Ali, kao i u igricama, u životu vrijedi sljedeće: ako previše riskirate, ponekad leti vani. Dobro, “Wunderwuzzi” Benko barem leti prvom klasom. Ovdje u privatnom avionu (Bombardier Global Express). Navodno došao je u shoping sa suprugom Nathalie u Barcelonu. Ali uskoro bi moglo biti "završeno" sa njegovim igrama nekretnina. U srijedu se njegovo carstvo srušilo. U Beču je njegova holding kompanija Signa proglasila bankrot. Cilj: proces restrukturiranja pod vlastitom upravom - s kojim Benko više ne bi trebao imati nikakve veze. 46-godišnjaka su prije nekoliko sedmica pritisnuli investitori da odustane od vodeće funkcije. U međuvremenu, Benko navodno pokušava da proda svoju luksuznu jahtu "Roma" i dijelove svoje umjetničke kolekcije. Neće mu to biti dovoljno. Hitno bi mu trebalo nekoliko stotina miliona da popuni najveće rupe. Dozvoljeno mu je da zadrži patike na slici, čak i ako je “Bild” procijenio njihovu vrijednost na oko 800 eura. Međutim, ovdje se radi o mnogo više, kao što je budućnost Hamburg Elbtowera ili ogranaka Galeria Karstadt Kaufhof.



Trening

U jednoj kući negdje u Kabulu, ove žene treniraju tekvondo. Sa korejskim borilačkim vještinama, izdržljivost, nepobjedivost i samoodbrana se uče i usavršavaju. Sve ovo je važno za žene u Afganistanu – i stoga je nezakonito. Prošle godine je talibansko vodstvo zabranilo ženama ulazak u sportske klubove, fitnes studije, javne parkove, pa čak i srednje škole.



Prva evropska adresa

Konačno bjegunac koji se ne probija kroz lokalne zatvore i bolnice: dobra stara Etna na Siciliji pouzdano radi svoj posao od 1500. godine prije Krista i još uvijek ne pokazuje znakove umora. Na 3.357 metara, najvišem aktivnom vulkanu u Evropi, očekuje se da će bacati vijuge pepela širom zemlje.

(msn)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen