Sonntag, 31. Dezember 2023

Iz svijeta – Slike sjećanja na godinu 2023.

 


Spomenik sa nastavkom

Bizaran spomenik ljudskom nerazumevanju kružio je svijetom iz Štajerske: U neprirodno ugodnom januaru, blistave plahte vještačkog snijega djelile su blatnjavu, sivo-smeđu popularnu destinaciju za zimske sportove Rohrmoos. Hoće li uporedna slika iz ove godine otvoriti i pregled slika za narednu godinu?



Veliki gnjev zemlje

Grad Kahramanmaras, na jugu Anatolije, cijenjen je zbog svog bogatstva kulturnih spomenika. Koliko ih je još ostalo cijelih u februaru? Tursku i Siriju pogodili su zemljotresi jačine 7,8 stepeni. Bataljoni spasilaca tragali su danima za preživjelima sa sve slabijim nadama. Na kraju je bilo 50.000 mrtvih.



Golgota je posvuda

Kako se samo neko mogao nadati da se neće morati ponovo susretati sa ovakvim slikama, nakon godinu dana rata u Ukrajini! Ali nakon godinu dana mir nije bio ni korak bliže. Slika iz marta prikazuje ono što se nekada zvalo groblje heroja. Slikovito u večernjoj svjetlosti, u svoj svojoj očajničkoj tragediji dokazuje da je dizajn oduvijek bio sastavni dio ratovanja.



Poplava u raju za odmor

U kasnoj sezoni u Grčkoj, apokalipsa se izbila nad rajem za odmor: između 4. i 8. septembra, oluja neviđene jačine zahvatila je centralnu Grčku. Poginulo je 15 ljudi, a među žrtvama je kasnije identifikovan i jedan novopečeni austrijski par, koji su bili na bračnom putovanju. Šteta je bila neprocjenjiva: 200.000 domaćih životinja se utopilo, a samo u Tesaliji je izgubljena petina poljoprivredne proizvodnje.



Jedno lice bjede

Stvari uvijek mogu biti gore nego u najapsurdnijim proročanstvima: Hamasov teroristički napad na Izrael promijenit će lice svijeta iz temelja i to za dugo vremena. Kvalifikovana nada da Shoah više nikada neće biti moguć, razbila se preko noći. Ovdje jedna porodica, u čijem je kibucu bjesnila ubilačka banda, oplakuje gubitak četiri člana porodice.



Drugo lice bjede

Drugo lice bijede koju je banda ubica donijela na Bliski istok kroz napad na Izrael: izraelski kontranapad, neophodan za brisanje moćne neprijateljske mreže, pogodio je i vlastiti narod. Ovdje jedan Palestinac, u izbjegličkom kampu Burej, oplakuje svog sina, koji je ubijen u izraelskom zračnom napadu.

(news)

(NovaSloboda.ba)


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen