Freitag, 8. Dezember 2023

Iz svijeta - Slike sedmice

 


Obećavajuće

Rani dolazak osigurava najbolja mjesta: s jastucima i kafom, ovaj gospodin se spremio da se divi na 97. Macy's Paradi povodom Dana zahvalnosti u New Yorku. Gušter Leo prijateljskog izgleda iz istoimene Netflixove komedije jedan je od desetina uglavnom velikih figura balona koje su lebdjele ulicama Menhetna. To je ujedno i pokazatelj da mnoge kompanije koriste priliku da reklamiraju svoje proizvode. Reviju je pratilo nekoliko pjevačkih nastupa, a vrhunac je bio nastup Cher, koja je predstavila svoju novu pesmu „DJ Play a Christmas Song“.



Dobar dan!

Om leži tamo sa stisnutim šakama, skoro kao da zna u kom je svijetu rođen. Ali mali Jarang se ne mora plašiti, dobro se čuva. Beba majmuna rođena je prije skoro šest mjeseci u zoološkom vrtu u sjevernom engleskom primorskom gradu Blackpoolu; to je bio prvi orangutanski potomak u ovom zoološkom vrtu u zadnjih 20 godina. Grad je izabrao njegovo ime na online takmičenju. Jarang je malajska riječ za "rijetko" - referenca na ugrožene vrste orangutana Bornea. Zoološki vrt Blackpool dio je evropskog programa za očuvanje ugroženih životinja



Stanite bar malo

Iscrpljena, ali snažna, Palestinka drži dječaka u naručju. Oboje su nedavno preživjeli zračni napad izraelske vojske. Oni su djeca bez djetinjstva. Sedmicama u Gazi uzalud su tražili ono što inače nude osmijesi njihovih roditelja ili četiri zida kuće: sigurnost. Oni nalaze međusobnu podršku u čekaonici bolnice Al-Aqsa u Deir al-Balahu u centralnoj Gazi. Izraelski ratni avioni bacili su letke iznad južnog pojasa Gaze prošle sedmice, na početku prekida vatre dogovorenog s Hamasom.

“Rat još nije gotov”, pisalo je na njima.

(stern)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen