Donnerstag, 28. Dezember 2023

Erupcija vulkana na Islandu

 


Zemlja se na Islandu tresla sedmicama. Nisu samo stručnjaci strahovali da će uskoro doći do vulkanske erupcije. U ponedeljak kasno uveče zemlja se otvorila. Pukotina iz koje teče lava duga je oko četiri kilometra. Prirodni spektakl u slikama.



Nakon jednonedeljne serije zemljotresa, u ponedeljak kasno uveče na poluostrvu Rejkjanes na Islandu dogodila se vulkanska erupcija. Ovo je objavio islandski meteorološki ured.



Islandski meteorološki ured objavio je na svojoj web stranici da je erupcija počela sjeverno od grada Grindavík nešto poslije 22:00 (po lokalnom vremenu).



Noćno nebo na jugozapadu Islanda postaje crvenkasto. Policija je zamolila posmatrače da se ne približavaju lavi. Grad Grindavik je već bio evakuisan u novembru zbog straha od izbijanja zaraze.

Pukotina se širila tokom noći i narasla na oko četiri kilometra do ranog jutra, rekao je vulkanolog. Prema riječima stručnjaka, pukotina je višestruko duža od erupcija na poluotoku Reykjanes posljednjih godina.

Protok lave je takođe mnogo veći, sa oko 100 do 200 kubnih metara lave koja izlazi iz pukotine u sekundi. Civilna odbrana proglasila vanredno stanje.

Vulkanolog Ármann Höskuldsson rekao je da se pukotina proteže prema Grindaviku. Srećom, lava ne teče prema tamošnjim elektranama. Zgrade trenutno nisu ugrožene, navodi se u saopštenju. Höskuldsson je za islandsku radio stanicu RÚV rekao da procjenjuje da bi erupcija mogla trajati sedmicu do deset dana.




Vulkanske erupcije sa spektakularnim slikama uvijek privlače znatiželjne promatrače i turiste. Ukupno ima više od 30 aktivnih vulkana na sjevernoatlantskom ostrvu.

(web)

(NovaSloboda.ba)



Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen