Samstag, 30. Dezember 2023

Iz svijeta - Slike godine 2023.

Januar

Kako bi proslavio 60. godišnjicu Jelisejskog sporazuma o francusko-njemačkom prijateljstvu, francuski predsjednik Emmanuel Macron pozvao je njemačkog kancelara Olafa Scholza u njegov omiljeni pariski restoran "La Rotonde". Dostojan ambijent, jer su Pikaso i Hemingvej već večerali tamo.



Februar

Pripadnici američke mornarice pronašli su ostatke oborenog kineskog balona na jugu Carolina. Dok je Washington sumnjao u špijunažu, Peking je govorio o čisto istraživačkim ciljevima. Kasnije se ispostavilo da je avion opremljen američkom tehnologijom kojom se slobodno trguje.


Mart

Uzbudljiva filmska adaptacija antiratnog romana "Ništa novo na zapadu" Edwarda Bergera bila je nominirana za Oscara devet puta, a četiri puta je osvojila nagrade, na primjer kao "Najbolji međunarodni film." I to - duboko na zapadu Amerike - bila je nešto vrlo novo za filmsku njemačku kinematografiju.


April

U februaru je zemljotres potresao sirijski grad Alep. U aprilu su se stanovnici okuplili usred ruševina za dugim stolovima i slave Bajram, prekid mjeseca posta: trenutke zajedništva koji jačaju solidarnost među muslimanima. Ovo je važnije nego ikad, posebno u trenucima potrebe.


Maj

Konačno kralj. Na zvaničnoj fotografiji dva dana nakon krunisanja 6. maja, kralj Čarls III (75) i kraljica Kamila (76) izgledaju ozareni sa svojim najmilijima. Kada se popeo na tron, vječni prestolonasljednik bio je stariji od bilo kog britanskog monarha prije njega. Njegova majka, Elizabeta II, vladala je 70 godina.


Juni

Brana Kahovka na jugu Ukrajine, koja je pod ruskom kontrolom, pukla je nakon eksplozije. 18 milijardi kubnih metara vode poplavilo je čitava zemljišta nizvodno, nanijela hemikalije i mine - humanitarna i ekološka katastrofa, čije su posljedice još uvijek primjetne.


Juli

Režiserka Greta Gerwig bila je odvažna i oživjela je tradicionalno kontroverznu lutku uzora. Njena računica je uspjela: “Barbie” sa Margot Robbie u naslovnoj ulozi i Ryan Gosling kao Ken, postao je film godine. Može li jedan slatki bioskopski užitak biti grijeh?



August

Lana Pudar je 2023. godini osvojila devet europskih i svjetskih medalja, pet zlatnih, dvije srebrene i dvije bronzane medalje. Učestvovala je u 12 velikih finala, ostvarila dvije olimpijske norme za nastup na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. godine. Postigla je šest rekorda, dva europska juniorska rekorda, tri rekorda juniorskih prvenstva, jedan rekord svjetskih prvenstava i osvojila pehar za najbolju plivačicu Svjetskog juniorskog prvenstva. Izdvajaju se dvije zlatne medalje na Svjetskom juniorskom prvenstvu u Izraelu i tri zlatne medalje na Europskom juniorskom prvenstvu u Beogradu te seniorska bronza sa nedavno održanog Evropskog prvenstva u kratkim bazenima.


Septembar

“White Men Can’t Jump” naziv je vrlo smiješnog košarkaškog filma. Da to uopšte nije tako, njemački tim predvođen NBA zvijezdom Francom Wagnerom (foto) dokazao je osvajanjem Svjetskog prvenstva u Aziji. U polufinalu, visokoletači su čak pobijedili i jako favorizirani američki tim. Ogromno bravo, momci!


Oktobar

Napušteni i zapaljeni automobili svjedoče o masakru na muzičkom festivalu Supernova Sukkot u blizini kibuca Reim, jednog od mjesta Hamasovog napada na Izrael 7. oktobra. U napadima je poginulo više od 1.100 ljudi, uglavnom civila. Hamas je deportovao oko 250 Izraelaca u pojas Gaze. Nakon toga, rat Izralea protiv Hamasa se protegao svih narednih mjeseci, u kojima je šivot izgubilo desetine hiljada, a stradali čak oko 50 hioljada civila


Novembar

Novembar 2023. godine bio je najtopliji novembar do sada, sa prosječnom temperaturom prizemnog vazduha od 14,22 stepena Celzijusova, što je za 0,85 stepeni iznad novembarskog prosjeka u periodu od 1991. do 2020. i za 0,32 stepena iznad temperature prethodnog najtoplijeg novembra iz 2020. godine", navedeno je u saopštenju.službe EU za klimatske promjene Kopernik.

U saopštenju se ističe da je u novembru zabilježena i rekordna prosječna temperatura u gornjem sloju Atlantskog okeana, koja je bila za 0,25 stepeni Celzijusovih viša od prethodne maksimalne temperature. Podaci ove službe za klimatske promjene pokrivaju period od januara 1940. godine.



Dezembar

Gotovo 200 zemalja na samitu o klimatskim promjenama COP28 postiglo je dogovor koji po prvi put poziva sve nacije da pređu sa fosilnih goriva kako bi spriječili najgore posljedice klimatskih promjena. U nastavku izdvajamo ključne tačke sporazuma.

Najvažniji segment sporazuma upravo se odnosi na smanjenje upotrebe fosilnih goriva. Naime, sporazum poziva zemlje da odustanu od fosilnih goriva u energetskim sistemima, na pravedan, uredan i pravičan način, ubrzavajući akciju u ovoj kritičnoj deceniji, kako bi se postigla neto nula do 2050. godine".

(focus)

(NovaSloboda.ba)




Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen