Dienstag, 26. Dezember 2023

Iz svijeta – Slike sedmice

 


Korak po korak

Roman Oleksiv stoji skoncentrisan, ispravljenih leđa, gotovo ponosan, na plesnom podiju svoje škole u Lavovu. Osmogodišnjak se nevjerovatnom voljom bori za povratak u život. U julu 2022. ruska raketa ubila je njegovu majku i još 27 ljudi u gradu Vinici. Roman je tada preživjeo, ali je zadobio teške opekotine na 45 posto tijela. U specijalnoj klinici u Drezdenu, doktori su tokom godine dana operisali učenika trećeg razreda više od 30 puta. Roman mora nositi kompresivne zavoje na glavi i rukama. Ali njegov veliki hobi, ples, pomaže mu da se vrati u svakodnevni život. Korak po korak.



Iznad megagrada

Da je ova panorama koja oduzima dah snimljena prije 40 godina, osim blistavih crvenih i zelenih vrhova kuvajtskih kula (na samom prednjem dijelu slike), ništa ne bi ukazivalo na to da se ispod oblaka nalazi megagrad u nastajanju na Perzijskom Gulf. Dva vodotornja i dalje se smatraju znamenitostima, ali u njih je uloženo mnogo vremena i još više arhitektonskih ambicija otkako su otvorene 1979. godine. Većina današnjih najviših zgrada u Kuvajtu izgrađena je u proteklih 15 godina, a najmanje pola tuceta novih nebodera se već planira ili gradi.



Osoba godine

Za svoje obožavatelje, "Swifties", ona je odavno jedna. Taylor Swift je sada zvanično proglašena za "osobu godine" od strane američkog magazina "Time". Ova 34-godišnja muzičarka iz West Readinga u Pensilvaniji gotovo je svaki dan dolazila na naslovnice (izvini, Beyonce) sa novim rekordima o prodaji albuma, novim dečkom, koncertnim arenama koje su bile rasprodate brže nego ikad (ovde na slici, u novembru u Rio de Žaneiru ), izjave za veće samoopredjeljenje queer osoba, također uz apel protiv nasilja i rasizma. Prema riječima glavnog urednika Timea Sama Jacobsa: „Bila je poput vremena. Bila je posvuda.” U narednoj godini, nastavlja sa turnejama.

(stern)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen