Sonntag, 17. Dezember 2023

Radost se ne smanjuje kad se dijeli

 


Čitava Njemačka svijetli

Zimska zemlja čuda, Njemačka! Svijetlost, sjaj, blještavilo i ideje za poklone – između Flensburga i Berchtesgadena svake se godine održava oko 2.500 božićnih sajmova. To je radost dima kuhanog vina, miris pečenih badema i s ljubavlju dizajniranih rukotvorina. A ponegdje će se vjerovatno vidjeti i Djed Mraz kako djeci dijeli poklone. Scene u moru svjetla koje bi nas trebale podsjećati na jedno: kao što se može zapaliti hiljade svijeća od jedne svijeće, a da se njeno svjetlo ne priguši, radost se ne smanjuje kada se dijeli.



Dortmund ima najveći na svijetu! Ne božićni sajam, već božićno drvo. Za četiri sedmice, 1.700 stabala norveške smrče sastavljeno je u umjetničko djelo visoko 45 metara. 48.000 LED dioda koje štede energiju, i anđeo od 200 kilograma na vrhu, osiguravaju da gigant sa Ruhrpotta bukvalno nadmašuje sve i svakoga.



Frankfurt blista jednim od najposjećenijih od božićnih tržišta u Njemačkoj: oko tri miliona posjetilaca dolazi u metropolu Hesena tokom Adventa. Božićni sajam se proteže od Roßmarkta preko Zeila do Römerberga i Majne. Ružičasti Božić se održava na Friedrich-Stoltze-Platzu, a Gradska božićna pijaca na krovu parkirališta Konstablerwache.



Nürnberg ima ne samo najveću božićnu pijacu u Bavarskoj, već i najpoznatiju u Njemačkoj. Otprilike 190 drvenih tezgi sa tradicionalnom robom privlače u prosjeku oko 2,3 miliona posjetilaca u licitarski grad. Svečano otvaranje 1. decembra prologom Christkindla je svjetski poznato, ove godine je to studentica Nelli Lunkenheimer (17).



Dresden ima najstariji božićni sajam u Njemačkoj. Pijaca sa posebnom atmosferom postoji na Altmarktu nedaleko od čuvene Frauenkirche, još od 15. vijeka. Ove godine održava se po 589. put.

Oko dva miliona posjetilaca dolazi i zbog najveće piramide sa stepenicama Erzgebirge na svetu (visoke 14,62 metra) - i beskrajnog izbora božićnih stollena u Drezdenu (koji se nazivaju i Striezel).

(bams)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen