Montag, 18. Dezember 2023

Pobjednici takmičenja za fotografa životne sredine 2023.

 Fotografi iz cijelog svijeta prijavili su svoje fotografije na konkurs “Fotograf godine životne sredine”. Ovdje prikazujemo samo neke pobjednike i izbor najboljih radova.


Pobjednik u kategoriji "Keeping 1.5 Alive": Opstanak bizona tokom suše

Fotograf je pobjedio svojom fotografijom bizona koji se hrane tokom suše u Gaibandi, sjeverni Bangladeš. Na sjeveru i zapadu Bangladeša vlada stalna suša. Ovo također utiče na stočare koji se oslanjaju na riječne travnjake, gdje uzgajaju svoje bivole. Dugotrajna suša je desetkovala pašnjake, što je dovelo do nestašice hrane i vode. Da bi se izborili s tim, pastiri nude suho sijeno kao alternativu oskudnoj travi.



Pobjednik u kategoriji “Prilagođavanje za sutra”: Uljez

Svake godine prije početka sezone monsuna, neke vrste termita privlače izvori svjetlosti. Ovom rijetkom prilikom, fotograf je uočio lukavog dronga koji je iskoristio priliku da uhvati termite. Prisustvo dronga na gradskoj benzinskoj pumpi gdje je fotografija snimljena ukazuje na sve manje izvora hrane u divljini i pokazuje kako se vrsta prilagođava svijetu koji se mijenja.



Kategorija "MPB Vizija budućnosti": Prelazak preko korita

Rijeka Jamuna u okrugu Bogura (Bangladeš) svake godine potpuno presuši i ponovo poplavi tokom kišne sezone. Kada je rijeka suha, konjske zaprege su jedino sredstvo prijevoza za lokalno stanovništvo.



Kategorija "MPB Vizija budućnosti": Islote

Santa Cruz del Islote je kolumbijsko ostrvo u Karipskom moru. Sa populacijom od oko 1.200 ljudi i površinom od oko 10.000 kvadratnih metara, jedno je od najgušće naseljenih ostrva na svijetu. Fotograf se pita: Šta će se dogoditi s ovakvim malim ostrvima ako nivo mora poraste?



Kategorija "MPB Vizija budućnosti": Veslanje u blatu

Ribarska kolonija Z-14 nalazi se na krajnjem zapadu grada Rio de Janeira i jedna je od najstarijih u Brazilu. Decenijama je rijeka Piraquê bila zagađena tonama otpada iz industrije regije i nanosom zaljeva. To znači da mještani moraju "veslati": guraju kanu kroz oko 200 metara guste, tamne vode



Recovering Nature Kategorija: Iza Tadž Mahala

Radnik mirno čisti prostor iza Tadž Mahala u Indiji, gdje se nalaze neke od lokalnih deponija. Ova scena je u suprotnosti sa resursima koji se koriste za očuvanje i renoviranje Taj Mahala.

(web)

(NovaSloboda.ba)


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen