Sonntag, 31. Dezember 2023

Nika Prevc pobjednica prvih skokova na novogodišnjoj turneji za žene

 


Nika Prevc pobijedila je na prvom takmičenju Two Nights Toura ispred Erin Marie Kvandal iz Norveške i Kanađanke Abigail Strate. Slovenka, koja ima samo 18 godina, već ima 13 bodova prednosti i stoga može imati legitimnu nadu u pobjedu u novoosnovanom takmičenju.

Svjetski kup u skijaškim skokovima za žene postoji tek oko dvanaest godina. Dugo vremena za skokove im je bilo dozvoljeno da se takmiče samo na malim skakaonicama. Mnogi stručnjaci su bili previše zabrinuti da skakačice neće moći bezbjedno da slete na veoma dugim letovima. Na sreću, ti dani su prošli; Više nije tajna da skakačice nemaju problema sa skokovima preko 120 metara, a to je postalo je jasno i u subotu navečer u Garmisch-Partenkirchenu.

Slovenka Nika Prevc je u prvom kolu doletila na 133 metra, što je bio sinonim za rekord skakaonice, jer su žene po prvi put stigile na velike olimpijske skakonice.Ona je najmlađa u porodici, iz koje se sva tri brata bave skijaškim skokovima. Peter, Cene i Domen Prevc. Onii su već doživjeli mnoge sjajne trenutke u svojoj disciplini, a posebno Peter Prevc, koji je osvojio turneju Četiri skaonice 2015/2016. godine i nizao uspjehe na Svjetskim prvenstvima i Olimpijskim igrama. Međutim, njih trojica nisu uspjeli da urade jedno, baš kao i većina drugih sportista: da osvoje premijeru potpuno novog formata takmičenja. To je u subotu uveče uspjelo mlađoj sestri Niki Prevc.

Bilo je dosta uzbuđenja uoči takmičenja u Garmisch-Partenkirchenu. Željele bi i Skakačice bi željele da imaju pravi Turnir na četiri skskaonice, kakav muškarci održavaju po 72. put. Međutim, njemački skijaški savez (DSV) i savez iz Austrije (ÖSV) raspravljaju već godinama o tome. Riječ je o finansijskim i logističkim pitanjima, čiji je preliminarni rezultat ovaj Tour Two Nights Tour, koji se održava prvi put ove sezone, sa takmičenjima u skokovima u Garmisch-Partenkirchenu i Oberstdorfu. To je prvi korak da se pomogne ženskim skijaškim skokovima da steknu više pažnje, čak i ako su skakačice jako ljute. „Da se zaista to želi, već bi se održavao turnir na četiri skakaonice za žene“, kažu skakačice.

(sport)

(Novasloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen