Samstag, 2. Dezember 2023

Prije 54 godine – Pele postigao 1000. gol

 Taj dugo očekivani pogodak, neki, pa čak i sam Pele, nazvali su “prokleti gol”. Nikako, i dugo, lopta nije htjela u mrežu. A onda je ipak postignut!


Pele nije postizao gol već nedeljama. Bilo je utakmica u kojima bi postigao i po pet golova. Pelé, dugo živa fudbalska legenda, natjerao je navijače da navijaju 999 puta.

A kada je konačno postigao taj, svoj hiljaditi gol?

Kada se klub Esporte iz sjeveroistočne brazilske države Salvador de Bahia susreo sa FC Santos i njegovim čudesnim napadača Peléom, 16. novembra 1969. godine, fudbalskom svijetu je stao dah. Gola nije bilo. Prema njegovoj autobiografiji, i sam Pelé je bio u panici. Pritisak je bio veliki: „Toliko sam želio da konačno postignem taj prokleti gol i da konačno ponovo budem miran.“ Nade su se raspršile.

A onda, 19. novembra, FK Santos je na stadionu Maracana u Riju igrao protiv Vasca da Game. Pelé je dobio loptu tek nakon pola sata, šutirao je u gol, ali je golman uputio loptu preko prečke. Pelé je pokušao ponovo - i pogodio prečku. Onda je bio fauliran. Penal. Pele nije htio pucati. Tim je takođe to odbio. Tek kada je publika plčpela uzvikivati ime zvijezde, on se predao. Tišina na stadionu. Pelé je zamahnuo - i postigao pogodak. Na tribinama su svi skakali od sreće. Pelé je poljubio loptu.Zvona su zvonila napolju, navijači iznutra su mu skinuli dres. Novi, koji je kasnije dobio, imao je broj 1000.

(welt)

(spagos)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen