Samstag, 23. Dezember 2023

Odmor za oči – Zimski ugođaj

 


Došao je čas, kada će se, ne samo Saksonci okupiti ispod božićne jelke i poželjeti sretan Božić. Kao simbol pan-njemačkog, ekumenskog Božića, planinska crkva u mjestu Seiffen (Erzgebirge) otkriva svoju posebnu magiju, posebno oko božićnih dana. Sa svojih osam uglova, evangelisičko-luteranska barokna crkva jedan je od najpopularnijih motiva sa Erzgebirge planina.

A svako ko želi mir i tišinu nakon posjete Seiffenu, sa više od 40 štandova rukotvorina i delikatesa, naći će utočište puno kontemplacije i smirenosti u ovoj crkvi. I biće mu “gluho”, ako orguljaš u to vrijeme ne odsvira božićnu melodiju na čuvenim Poppe orguljama.


Crkva Seiffen građena je od 1776. do 1779. godine sa osmougaonim tlocrtom. Nekada je služila rudarima Seiffena za njihove tromjesečne službe i bila je župna crkva od 1833. godine. Jedna je od najpoznatijih crkava na svijetu. Nazivaju je i “Crkva svjetla” jer je do 1959. godine bila osvijetljena gotovo isključivo svijećama. Smatra se popularnom crkvom za vjenčanja. U 2009. godini posjetili su je turisti iz 27 zemalja. Obilasci sa vodičem (obično sa sviranjem orgulja) održavaju se od ponedjeljka do subote u 12:00 sati.

(bams)

(Novasloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen