Samstag, 9. Dezember 2023

Odmor za oči – Šta se ono zeleni...

 


Stih narodne pjesmu: “Šta se bijeli u gori zelenoj...” ovdje bi mogli komotno prepjevati u “Šta se zeleni u moru bjeline...”

U svijetu koji, kako se čini, kreće sve brže i brže, potrebni su nam trenuci mira da napunimo baterije i ponovo pronađemo sebe. Ova fotografija četinara konifere u parku prirode Fanes Sennes-Prags u Sjevernim Dolomitima pokazuje koliko samoća može biti lijepa. Drvo stoji pomalo izgubljeno, ali i prkosno, u bijelom moru snijega i hladnoće. Njegova sjenka djeluje kao sidro protiv vjetra i vremenskih prilika. Područje parka se prostire 25.453 hektara, što je 70 puta više od Central Parka u Njujorku. Fanes-Sennes-Prags je osnovan 1980. godine, i priznat od strane UNESCO-a kao “Svjetska prirodna baština Dolomita” 2009. godine kao dio italijanske planinske grupe (najviša planina je Marmolata na 3.343 metra).

Fotograf Vittorio Ricci zauzeo je drugo mjesto na godišnjem TNC Photo Contest sa svojom ludo romantičnom fotografijom.


Četinar konifere je svjetiljka za preživljavanje. On je zimzelena biljka i nalazi se gotovo svuda u svijetu. Ime mu je izvedeno od latinskog conus za "konus" i ferre za "nositi". Ovi četinari postoje više od 270 miliona godina. To ih čini starijima od listopadnog drveća i grmlja. Ostavili su trag u šumama nakon velikih ledenih doba. U poređenju sa većinom listopadnih stabala, četinari su otporniji na mraz.

(welt)

(NovaSloboda.ba)


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen