Freitag, 29. Dezember 2023

Iz svijeta – Slike sedmice

 


Povratak u raj

Baš na vrijeme, priroda je pokrila švarcvaldski grad Gengenbach bijelim premazom od šećera u prahu i stvorila pozadinu za slikovnice. Ljudska srca postaju toplija, taj čežnjivi osjećaj nostalgije. Čežnja za vremenom u kući, kao dijete ispred starog bakinog šporeta. Miris tople jabuke u rerni. Umjetnik Olaf Hajek prelazi na stvar. I to dvadeset i četvrti put. On je kreirao jedinstvene motive za ovogodišnju kuću Adventskog kalendara Gengenbach, koja upravlja lokalnim propisima tokom cijele godine. Svake večeri otvara se još jedan prozor i zadivljene poglede odvodi u Hajekove prizore iz raja. Tu se miješaju uticaji starih majstora, renesanse, minijature i narodne umjetnosti iz raznih kultura. Svaka slika je unikatna, kreirana isključivo za Gengenbach. I opet i ponovo: jabuka. Prava ljubav je prikazana u najsitnijim detaljima. Hajek svojim slikama želi pričati priče. Omaž kreaciji, jabuka kao simbol zavođenja? Raj svakako može biti miris iz djetinjstva. jabuke sa bakine peći. To je takođe izraz prave ljubavi.



Povratak na front

Front između Rusije i Ukrajine je zamrznut – i figurativno i doslovno. Ofanziva Kijeva od ljeta nije donijela očekivani uspjeh. Ukrajinski vrhovni komandant Valerij Zalužni nedavno je govorio o predstojećem "zastoju" koji bi mogao dovesti do iscrpljujućeg rovovskog rata u ledenoj zimi u istočnoj Evropi, kao u Prvom svetskom ratu. Ovaj čovjek još uvijek trenira u kampu za obuku u Černihivskoj oblasti na zapadu Ukrajine - daleko od ratnih zona gdje se procjenjuje da je na hiljade ubijeno. Priprema za raspoređivanje na frontu obično traje jedva dvije sedmice - nakon čega se pridošlice šalju u pravu borbu. Niko ne zna koliko dugo. Zbog nedostatka osoblja za zamjenu, ukrajinski vojnici često mjesecima ne mogu otići kući. Nedavno su supruge pripadnika vojske koji su bili raspoređeni više od 18 mjeseci širom zemlje demonstrirali: njihovi muževi su iscrpljeni i konačno bi im trebalo olakšati. Ali koliko će dobrovoljaca sada istupiti da rizikuju svoje živote u rovovima na ledenoj hladnoći i sa premalo municije?



Povratak u slobodu

Divlja mačka Finja zaronila je u snijeg sjevernog Schwarzwalda nakon što je njena transportna kutija otvorena. Finja je namijenjena da pomogne u obnovi populacije risova u pokrajini Baden-Württemberg. Ove životinje su tamo izumrle sredinom 19. stoljeća, ali mužjaci risa doseljavaju se od 1980-ih, posebno iz Švicarske. U cilju stabilizacije populacije u budućnosti, država bi željela pustiti u divljinu ukupno do deset ženki risa.

(focus)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen