Dienstag, 19. Dezember 2023

Jarebice kamenjarke

 


Ova možda ugrožena vrsta ptica koja živi u malim kolinijama, daleko od ljudi i izgleda baš i ne podnosi blizinu bilo čega živog u svojoj blizini, uživaju u miru i tišini.

Nekad davno mi je rahmetli nana pričala o tim nekim jarebicama, ili kako bi ona govorila divljim kokošima, do nazad nekih desetak godina nisam imao priliku vidjeti ih uživo, a sad se sve češće susrećem sa njima u tim pustim kamenjarima i po Visočici, a posebno kada se Visočica opusti.

Što je posebno zanimljivo ove stidljive ptice postaju sve pitimije i sve ih je više, sve manje bježe i sve su bliže ljudskom oku.

Sudeći po tragovima u snijegu ovih su dana glavni i jedini stanovnici Visočice.

(fotografija: Jarebice na Visočici, Safet)

(SafetŠpago/20231219)



Jarebica kamenjarka (lat. Alectoris graeca) je vrsta ptice iz porodice fazana (Phasianidae). Najčešća je na području Alpa, brdima južne i srednje Italije i dijelovima Balkanskog poluostrva. Uglavnom je prisutna u stjenovitim predjelima sa malo vegetacije.

Velika je oko 36 cm, a raspon krila joj dostiže 60 cm. Boja perja joj je sivo-pepeljasta, osim u trbušnom delu gde preovladava bijela boja sa crnim šarama.

Ova vrsta ptica živi u malim jatima i ne pripada selicama. Hrani se pupoljcima, sjemenom, kupinama, raznim vrstama insekata, puževima i sl.

Jarebice kamenjarke mogu da žive i do 8 godina, ali imaju veliki broj prirodnih neprijatelja: lisice, kune, tvorove, mačke, ptice grabljivice itd.

Sezona parenja jarebica kamenjarki obuhvata proljeće, tačnije kraj marta i čitav period aprila. Ženka obično snese 10-15 bijelih jaja sa crvenkastim pjegama. Ležanje na jajima traje 24-26 dana.

(wikipedia)

(spagos)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen