Sonntag, 24. Dezember 2023

Iz svijeta – Slike dana

 


Nastao u blagom miru

Kakva slika mira u bivšoj prijestonici Sjevernog Vijetnama, koja je svakodnevno bila predmet prijetećih naslova tokom okrutnog rata! Na Božić 1972. drevni Kraljevski grad je pogođen sa 40.000 tona američkih bombi, a njegova četvrtina je bila uništena. Danas je Hanoj glavni grad davno ujedinjenog Vijetnama, mjesto istorijskih građevina i suptropske ljepote. Ima li nade i za Koreju u nekom trenutku?



Dugi dan ribara

Ovdje se okupilo 5.000 ribara. Slijede tradiciju koja postoji već 200 godina. Jedan muškarac po domaćinstvu u glavnom gradu okruga Pabna učestvuje na godišnjem ribarskom festivalu. Ako nijedan muškarac nije dostupan, rođak može preuzeti njegovo mjeso. Situacija sa ljudskim pravima u Bangladešu je nešto bolja nego u okolini. Ali najveća svjetska stopa udaje za djevojčice mlađe od 15 godina ukazuje na to da još neko poboljšanja ne bi bila greška.



Zapanjujuće lijepo i opasno

Kao i mnoge ljepote, ne samo geografske prirode, Yulong Xueshan (u prevodu: “Snježne planine zmaja od žada”) također ima svoje užase. Najviši vrh u planinskom lancu nedaleko od Lijianga, provincija Yunnan, visok je relativno skromnih 5.596 metara. Ali činjenica da se na Shanzidou popeo samo jednom - 1987. godine od strane američke ekspedicije - je nešto o čemu treba razmišljati. Panorama u večernjim satima, stoga ne može biti tako lijepa.

(news)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen