Freitag, 15. Dezember 2023

Krivi se “krivi toranj” u Bologni

 



Hoće li Krivi toranj u Bologni uskoro pasti?

Krivo, krivlje, Bologna. Pisa se suočava sa čudnom konkurencijom!

Toranj je toliko nagnut, da bi se mogao prevrnuti. Za toranj Garisenda star 914 godina na centralnom trgu Piazza di Porta Ravegnana u Bologni (Italija) proglašen je najviši nivo uzbune. Plan je pripremio odgovore na katastrofu za „iznenadno i neočekivano rušenje” tornja visokog 48 metara. Da bi se zadržao šut, u slučaju naglog urušavanja, potrebno je izgraditi masivni zaštitni zid i razvući mreže!

Razlog za uzbunu: “neočekivane i ubrzane” promjene u podnožju tornja! Radi se o pukotinama, oštećenjima, trošnom kamenju. Uzrok može biti smanjenje podzemnih voda. Osim toga, stručnjaci su već u oktobru primijetili neobične promjene. Toranj, koji je nekada izgradila bogata porodica, nagnut je za četiri stepena - otprilike kao čuveni Krivi toranj u Pisi. Kažu da je već prestigao svoj pandan u Pisi: tačan nagib zvonika u Pisi je 3,97 stepeni. Gradska uprava Bologne ne očekuje baš, da će se toranj Garisenda odmah srušiti, rekao je glasnogovornik. Vrijeme se ne može predvidjeti. “To bi moglo biti za tri mjeseca, 10 ili čak i 20 godina.”

Odmah do Garisenda tornja nalazi se toranj Asineli, koja je duplo viši i još uvijek apsolutno stabilan. Inače, toranj sa najvećim nagibom na svijetu nalazi se u Njemačkoj, a to je crkveni toranj u Suurhusenu (Donja Saksonija) nagnut je za 5,19 stepeni.


Na slici: Toranj Garisenda (lijevo) je u opasnosti od prevrtanja. Autobusi se već preusmjeravaju u druge ulice, zbog straha od vibracija

(bams)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen