Dienstag, 19. Dezember 2023

Prije 120 godina – prvi let avionom

 

Virginian Pilot, Dec.18.1903

Dayton Daily News, Dec. 18. 1903.

prvi let, braća Wright

braća Wright, na letjelici

Na današnji dan, 17. decembra 1903. godine, braća Orville i Wilbur Wright izveli su prvi let avionom.

Braća Wright su toga dana donijeli dijelove svoje letjelice na plažu Kitty Hawk, u Severnoj Karolini, i tamo je sklopili. Bio je to dvokrilac, sa dva prednja kanarda, dva zadnja kormila i dvije elise, lančanicima povezane sa motorom, koji je konstruisao i napravio Charles Edward Taylor, pri čemu je pilot ležao na donjem krilu i konopcima kontrolisao komande. Avion nije imao točkove, kao stajni trap koristio je jednu vrstu skija postavljenih na šine koje su se mogle okrenuti u pravcu vjetra prilikom polijetanja.

Nakon neuspješnog pokušaja izvedenog 14. decembra, završenog manjim oštećenjima na letjelici, istorijski let je obavljen u prisustvu nekolicine posmatrača, 17. decembra 1903. u 10.35 po tmurnom vremenu i jakom vjetru od 27 m/sec.

Orville Right je je tom prilikom pilotirao, ležeći na dodnjem krilu aviona i konopcima kontrolišući komande, dok je njegov brat trčao pored letjelice, pridržavajući je za jedno krilo, sve dok nije sama uspostavila ravnotežu. Avion je poletio i u vazduhu se zadržao 12 sekundi, a preletio je 37 metara. Ovo se iz današnje perspektive možda ne čini velikim dostignućem, ali tada je predstavljalo izuzetan uspjeh.

Tog dana su Orville i Wilbur izveli još tri leta, a najduži je iznosio 260 metara i trajao je 59 sekundi.

(OnThisDay)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen