Donnerstag, 21. Dezember 2023

Danas je Dan rudara Bosne i Hercegovine

 


U Bosni i Hercegovini se obilježava Dan rudara. Ovaj dan iniciran je 21. decembra 1920. godine kada su rudari više bosanskohercegovačkih rudnika stupili u generalni štrajk zbog nametnutih teških uslova rada.

Rudari iz Tuzle, Zenice, Mostara, Breze i drugih bh. gradova postavili su dva osnovna cilja povećanje nadnice za 30 posto i povećenje porodičnog doplatka.

Ovi zahtjevi, ekonomskog karaktera, bili su odgovor na visok skok cijena osnovnih životnih namirnica koji je u kratkom vremenskom periodu dosegao čak 80 posto razlike.

Kao malo koji praznik, ovaj u Bosni i Hercegovini svi doživljavaju svojim ili mu barem odaju dužno poštovanje.

Zasluga je to upravo rudara koji čuvaju dignitet i tradiciju ove teške i časne profesije.

I danas je nažalost rudarski posao “hljeb sedam kora”, uslovi rada nisu na zavidnom nivou, ali to je posao koji Bosni i Hercegovini posredno daje enegetsku stabilnost i nezavisnost.

(federalna.ba)




Rudari žele da postignu rekord

Mostarski rudari računaju da će ove godine ostvariti proizvodnju od 250.000 tona uglja, što bi bio rekord u dugogodišnjoj istoriji postojanja ovog rudnika.

U prvih šest mjeseci ove godine, rudari su ostvarili rekordnu proizvodnju od 118.000 tona uglja. Ipak, to je samo dvije hiljade tona uglja manje od plana. Vjerovatno je da bi ova brojka bila još veća, da nije bilo nekih nepredviđenih teškoća. Nešto slabiji rezultati ostvareni su u prvom tromjesečju, ali je to nadoknađeno u aprilu i maju, a posebno u junu, kada je ostvarena rekordna proizvodnja od kako Rudnik postoji.

U razgovoru sa Ivanom-Icom Šunjićem, direktorom Rudnika, saznali smo da su ovi rezultati ostvareni, prije svega, izuzetnim zalaganjem svih rudara.

“Kada ovu proizvodnju uporedimo sa prošlogodišnjom, onda se vidi da je realizacija veća za blizu 16.000 tona uglja. To nam je omogućilo da smo imali ostatak čistog dohotka od 120.000 dinara. Koliki je to uspjeh, najbolje govori podatak da smo u prvih šest mjeseci prošle godine ostvarili gubitak od 65.000 dinara, koji je došao kao rezultat povećanih troškova proizvodnje i znatno izmijenjenih uslova prilikom vađenja uglja na površinskom kopu”, rekao nam je Ivan-Ico Šunjić, direktor Rudnika mrkog uglja u Mostaru.

(14. oktobar 1976. godine)

(NovaSloboda.ba/20190818)


Dan rudara, 21. decembar, nekad bio Rudnik i ovaj Dan, praznik za čitav Mostar. Danas sjećanje na nekoliko rudara iz moje porodice; nek im je Sretno! Umjesto rahmeta i pokoja.

(spagos)


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen