Montag, 25. Dezember 2023

Trenuci samopouzdanja

Ove godine na Global Peace Photo Awardu učestvovali su fotoreporteri iz 133 zemlje. Ovdje su prikazana tri projekta koji imaju jednu zajedničku stvar: nadu u bolji svijet.



Hrabrost za ljubav

Da ova djeca mogu tako rado vježbati gimnastiku na ostavljenoj ratnoj opremi, njihove majke su kontaktirale i buntovnike i generale. Demokratska Republika Kongo se nije smirila 20 godina; najmanje pet miliona ljudi je ubijeno u borbama, a milioni su u izbijeglištvu. U međuvremenu, lokalne ženske inicijative pokušavaju postići mir. Protestuju kod vojske, traže pomoć za žrtve i sprječavaju regrutaciju djece. Britanski fotograf Hugh Kinsella Cunningham mjesecima je pratio njihov naporan rad.

Uspješne u pozadini: U Kongu žene posreduju u oružanim sukobima.



Brak u znak protesta

Kada par ovih dana ode u matični ured u Rusiji, za neke od njih ljubav i sigurnost imaju dodatni kvalitet: moskovska fotografkinja Marina Sycheva portretira parove koji se vjenčavaju sa partnerom koji živi u inostranstvu, kako bi ostali zaštićeni od samovolje države. Ako im prijeti zatvor jer demonstriraju protiv rata u Ukrajini ili odbijaju služenje vojnog roka, onda im je tako malo lakše da napuste Rusiju.

Građanska neposlušnost: Žene se da bi pobjegli. Parovi svoj brak vide i kao protest protiv rata i diktature i kao poruku mira.



Nada od tkanine

Svakodnevica žena u Iranu je prilično siva. One su u velikoj mjeri ugrožene trenutnim islamskim zakonom, šerijatom - to se nije promijenilo od 2022. godine uprkos hrabrim protestima. Potreban im je muški staratelj i moraju nastaviti da se pokrivaju u javnosti. One takođe i na ribarskom ostrvu Shif, nose tzv Čador. A za to biraju šarene, obojenu tkanine. Svojim projektom fotografkinja Shaghayegh Shayankhah želi pokazati da se iza velova kriju šareni snovi koje Iranke odbijaju pustiti, uprkos ugnjetavanju.

Svjetleći znakovi: Žene na Shifu više ne ostaju nevidljive u svojim svijetlim šalovima

(focus)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen