Montag, 28. Juni 2021

U posjeti jednom starom hrastu

 





Najmoćniji hrast lužnjak u Evropi nalazi se u Mecklenburgu, Njemačka. Jedan tim istraživača i stručnjaka, ovih dana je obavio zdravstveni pregled hrasta.

"Drevni hrast" širi svoje grane preko travnjaka. On je jedan od pet najstarijih hrastova iz Ivenacka. U pejzažu oko Mecklenburškog jezera, ovaj hrast privlači publiku, a posjetitelji mu hrle u pohode. Kako kažu, vjerovatno ih dođe više od 100.000 godišnje, da pogledajte ovaj najmoćniji hrast lužnjak u Evropi: debeo tri i po metra i visok više od 30 metara, ima stablo od 140 kubika. Njegovi obožavatelji moraju hodati mnogo metara unazad dok im ovaj div ne stane u ekran kamere mobitela.

Trebao bi imati najmanje 800 godina, a u narodu ga jednostavno zovu 1000-godišnjak. Starost se ne može preciznije odrediti, jer su njegovi unutrašnji godišnji prstenovi već odavno nestali.

Moćno drvo stoljećima je fasciniralo ljude izvan Mecklenburga. Ovdje su pozirali ponosni mladenci i dječaci u mornarskim odijelima. Šumari i drvosječe dolazili su iz cijelog svijeta. U vrijeme DDR hrast je dobio poštansku marku.

Kralj dobija posjete školskih ekskurzija, dnevnih izletnika i hobi fotografa – a povremeno i duhovno nadahnute ljude, koji u njemu traže izvor snage.

Od 2016. godine najstariji hrast i šuma Ivenack i zoološki vrt, zaštićeni su kao nacionalni spomenik prirode u Njemačkoj.

I na kraju, izvještaj stručnjaka: Hrast je zdrav ko drijen!

(stern)

(NovaSloboda.ba)


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen