Freitag, 11. Juni 2021

Arhitektonska mapa Austrougarskog perioda za Mostar


Austrougarski period/The Austro-Hungarian period 1878-1918

(tekst koji slijedi objavljen je na web stranici Asocijacija arjitekata u Bosni i Hercegovini, dana 5. juna 2021.)

    Nacionalni komitet ICOMOS u Bosni i Hercegovini/Događaji, Novosti

Nakon prve dvojezične mape arhitekture austrougarskog perioda za Sarajevo koja je objavljena 6. aprila 2021. godine, NK ICOMOS u BiH vam sa zadovoljstvom predstavlja prvu dvojezičnu mapu arhitekture austrougarskog perioda za Mostar.
Mapa donosi 35 reprezentativnih spomenika arhitekture i definisane dvije rute kretanja; ruta A: „Češki arhitekta Franz (František) Blažek i „neo-maurska“ arhitektura Mostara“ i ruta B: „Mostarske porodične vile.“ Uz odabrane spomenike dati su podaci o godinama završetka izgradnje, arhitektima, adresama i statusu zaštite. Mapa sadrži i index značajnih arhitekata koji su djelovali u Mostaru u periodu od 1878. do 1918. godine.

Na izradi mape radila je grupa stručnjaka iz NK ICOMOS u BiH. Autor projekta arhitektonskih mapa austrougarskog perioda i mape za Mostar je Boris Trapara, urednica je Elša Turkušić Jurić, a grafički dizajn je uradila Alisa Burzić.


Mapiranje arhitektonskog naslijeđa

Mostarska arhitektonska mapa je druga u nizu od tri mape u sklopu projekta „Stare lokacije – nove perspektive“ čiju izradu su finansijski podržali Austrijski kulturni forum Sarajevo, pri Austrijskoj ambasadi u BiH i Češka ambasada u BiH. Namijenjena je studentima arhitekture, arhitektima, istoričarima umjetnosti i svim zainteresoviranim građankama i građanima BiH.

Projekt „Stare lokacije – nove perspektive“ se bazira na utvrđivanju arhitektonskih ruta u gradskim četvrtima tri grada (Sarajevo, Mostar i Banja Luka) mapiranjem spomenika iz austrougarskog perioda. NK ICOMOS u BiH je prije dvije godine započeo promoviranje arhitektonskih kuriranih ruta u Sarajevu kroz projekt “Arhitektura u mom kvartu – šetnja kroz sarajevsku modernu (1918-1941)”. Odabir šetnje kao formata komunikacije omogućava kvalitetniju interpretaciju i precepciju (vlastitog) okruženja.

UN- Kultura 2030 Cilj (CultureCovid19 #Culture2030Goal)
Dok se već duže od godinu dana suočavamo sa posljedicama pandemije virusa COVID-19, ali i sa izazovom kako obnoviti društvo u budućnosti, NK ICOMOS u BiH na ovaj način nastoji da djeluje u duhu UN-ove agende «Kultura 2030 -Cilj» prema kojoj kultura treba biti u samoj srži procesa obnove društva. Arhitektonska mapa je kreirana tako da svakom pojedincu omogućava samostalno šetnju gradom, u kojoj može da bira ponudjene rute, kreira nove vlastite rute i tako stekne jasnu predstavu o kulturnoj slici grada aktivno učestvujući u njoj.

PREUZIMANJE MAPE
Pozivamo vas da downloadujete besplatan primjerak prve dvojezične mape
arhitekture austrougarskog perioda za Mostar na ovom link-u. Mapa je dostupna i u štampanoj verziji, a svoj besplatan primjerak možete preuzeti u prostorijama HUB-a Asocijacije arhitekata u BiH, na adresi Alipašina 2, u četvrtak 10. juna i petak 11. juna, u terminu od 10h do 14h.

_____________________________________________________________

Ovaj događaj su nam omogućili i naši partneri iz građevinske industrije:

Velux Bosna i Hercegovina d.o.o. se bavi prodajom i marketingom VELUX krovnih prozora, sjenila, prozora za ravni krov s kupolom i svjetlosnih tunela. Više od 70 godina VELUX grupa stvara bolje uvjete stanovanja za ljude širom svijeta – korištenje dnevnog svjetla i svježeg zraka.

Geberit grupa sa sjedištem u Rapperswil-Joni u Švicarskoj vodeći je ponuđač sanitarnih proizvoda na europskom tržištu. Njegova ponuda uključuje sanitarne sustave, cijevne sustave, keramiku za kupaonice te kupaonski namještaj. Geberit nudi tržišnim partnerima iz građevinske industrije i trgovine širok spektar mogućnosti obuke u 29 informativnih centara Geberit koje svake godine pohađa više od 30.000 profesionalaca.

Alumil je jedno od najvećih i najpouzdanijih imena u kućnim prozorima i dvorišnim vratima, sa preko 30 godina dizajniranja visokokvalitetnih aluminijskih proizvoda.  ALUMIL je stvorio asortiman koji uključuje inovativne proizvode i savršeno odgovara modernim potrebama gradnje.


    Nacionalni komitet ICOMOS u Bosni i Hercegovini/Događaji, Novosti


https://aabh.ba/arhitektonska-mapa-austrougarskog-perioda-za-mostar/

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen