Mittwoch, 30. Juni 2021

Projekat omladine iz Donje mahale u Mostaru, “Don’t forget Srebrenica”

 


Poštovani; Obraćam Vam se povodom obilježavanja dana genocida nad bošnjacima Srebrenice. Omladina naselja Donja Mahala idejni je tvorac “ izvanrednog” projekta kojim bi na dostojanstven način u svijet još jednom posalala sliku osude najvećeg stradanja jednog naroda u drugoj polovini XX stoljeca na evropskom tlu. 

U planu je da se na šlaufima traktorskih guma 11.7.2021.god. rijekom Neretvom od Mejdana do Brkića mosta pronese specifično izrađen srebrenički cvijet prečnika 5. metara kojeg će plivajući pratiti 9 momaka (simbolika 9. bosansko-hercegovaških heroja ).

U 11 sati i 7 minuta cvijet će biti tačno ispod Staroga mosta i plivači će zajedno sa ostalim učesnicima I posmatračima ispratiti skok sa Staroga mosta bez aplauza, posvećen Srebrenici. Na starom mostu će stajati 4 momka koja će na svojom majicama nositi broj 8372…….,bacit će ljiljane (cvijet) u Neretvu i krenut će “Srebrenički inferno “. Cvijet i plivči će nastaviti dalje. Na lijevoj obali Neretve stajti će momci i djevojke koji će pored “srebrničkog cvijeta” na prsima nositi brojeve 11.05.1995.g. i slova S R E B R E N I C A, a na desnoj obali će biti djeca u majicama sa velikim cvijetom Srebrenice na prsima i biti će poredani u broj 8372.. 

Sa poznate mostarske skakaonice Duradžik na kojem će stajati dvoje obučenih u boje zastave Bosne i Hercegovine i FK Velež (jednog od simbola grada Mostara ) stameno držeči zastavu ljiljana i državnu zastavu, skok će izvesti momak obučen u Veležove boje bez aplauza.Vazdušnom linijom od Starog mosta do Lučkog planiramo postavit 100-njak zastava sa ljiljanima. 

Ovaj izuzetno vrijedan projekt za sve nas će početi 10.7. 2021.g. u 9 sati naveče gdje je će UG Sinovi Mahale na Šehidskoj česmi pored ”Spomen sobe” upriličiti projekciju filma “Quo Vadis ,Aida“ Jasmile Žbanić, koji govori o stradanju u Srebrenici, (dio filma je sniman i u gradu Mostaru).

Također je u planu da se do 11.07.2021.g. izradi veliki grafit na igralištu ”Harem” u Donjoj Mahali sa pločom na kojoj će pisati “Don’t forget Srebrenica” koju će zvanično otkriti devet plivača po završetku spuštanja niz Neretvu. Kako ovakva ideja iziskuje dosta troškova; 200 majica sa urađenim cvjetom Srebrenice, izgradnja srebreničkog cvijeta prečnika 5 metara koji će ploviti Neretvom, mural cvijeta Srebrenice, 100 zastava ljiljana, specifične majice za učesnike, ozvučenje..., ovim putem bih Vas zamolili ako ste u mogućnosti da nam pomognete u ovom projektu.

Neka cvijet još jednom odnese poruku u čitav svijet; “Don’t forget Srebrenica”.

Unaprijed hvala,

Dženan Duraković 061561451

Semir Mahmutćehajić 060 3305100

Amar Škoro

Mirza Jelin

Raja Donje mahale


link: https://www.facebook.com/26-ta-godisnjica-genocida-u-Srebrenici-112122231120153


(facebook/ 26-ta godišnjica genocida u Srebrenici /20210629)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen