Sonntag, 27. Juni 2021

Košarkašice na kraju na petom mjestu

 


Ženska reprezetnacija BiH izborila je plasman u kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo nakon što su u meču protiv Švedske ostvarile ubjedljivu pobjedu, a Eurobasket su završile na petom mjestu

Bosna i Hercegovina je peta u Europi

Ženska košarkaška selekcija Bosne i Hercegovine osvojila je peto mjesto na Eurobasketu.

Ovo je historijski uspjeh bh. košarkašica, a izabranice Gorana Loje su osvojenim petim mjestom osigurale nastup u kvalif. za SP 2022 (igraju se u februaru naredne godine).

BiH je danas u susretu za plasman od 5. do 8. mjesta deklasirala Švedsku u Valenciji sa 82:63, a peta pozicija je osvojena zahvaljujući trijumfu Rusije nad Španijom od 78:74.

Prema pravilima takmičenja nisu predviđeni susreti za peto i sedmo mjestu, pa se konačni poredak određuje prema ukupnom skoru na turniru.

Reprezentacije BiH i Rusije su Eurobasket završile sa omjerom od četiri pobjede i dva poraza, ali je BiH završila kao peta zbog bolje koš razlike.

(reprezentacija.ba)


Otišli smo da se borimo, i pobijedimo!

Bosna i Hercegovina je među šest najboljih na FIBA Women's EuroBasket ! Idemo naredne godine u Australiju da se borimo za plasman na Svjetsko prvenstvo!
Za Valensiju me vežu posebne emocije, ovdje se osjećam kao kod kuće. Ovdje smo moj pokojni trener Miki i ja ispisali historiju ženske košarke. Sinoć sam sanjala da je na tribinama i da nas gleda. Ova pobjeda je za tebe treneru i za sve vas koji nas pratite od prvog dana.
Prije odlaska na pripreme imala sam žustre rasprave sa prijateljima iz svijeta košarke. Rekli su mi da je uspjeh što smo se plasirali i da nam treba biti cilj da odemo i da se ne obrukamo.
Rekla sam im da ova ekipa i ja nemamo takav mentalitet. Ako ćemo ići sa bijelom zastavom, onda bolje da ostanemo kući i gledamo utakmice preko TV ekrana. Rekla sam im, ako idemo, onda idemo sa mislima da svakoga možemo pobjediti. Ako idemo, onda idemo da se borimo i da nas na kraju utakmice nagrade aplauzom i ovacijama. Ako idemo, onda idemo da nakon utakmice izađemo uzdignute glave sa parketa bez obzira na rezultat.
Otišli smo, a dalje znate..
Radujte se, idemo daljeeee!

Volim te Bosno i Hercegovino!

(Razija Mujanović/facebook/20210626)


Pismo bh. košarkašica

Košarkašice ženske reprezentacije BiH u zajedničkom pismu bh. javnosti zahvalile su se svim navijačima na velikoj podršci tokom Eurobasketa, ali uz poruku da im ne trebaju čestitke političara nakon što im ranije nisu pružili podršku.

One su se prije svega zahvalile na ogromnom broju poruka podrške koje su dobile tokom Eurobasketa uz poruku da javnost ne može ni zamisliti koliko im je značila ta emocija i podrška u najtežim trenucima.

Dalje su istakle da su ostale zapanjene količinom čestitki bh. političara sa svih nivoa vlasti, a koji ranije nisu izdvojili sredstva za njihove pripreme. Također su se dotekle i dočeka u Sarajevu uz poruku da ne žele ništa spektakularno, već da se taj novac proslijedi košarkaškim klubovima i školama košarke u BiH.

Njihovo saopćenje i obraćanje bh. javnosti prenosimo od početka do kraja.

"Dragi naši navijači, prijatelji i sugrađani,

Prije svega vam se moramo zahvaliti na ogromnom broju poruka podrške koje ste nam slali dok smo se na Evropskom prvenstvu borile da ostvarimo što bolji rezultat za našu domovinu.

Ne možete ni zamisliti koliko su nam značile te emocije kojima ste nas hranili, bili ste naša snaga u najtežim trenucima. Ovo što smo ostvarile poklanjamo svima vama u Bosni i Hercegovini, to je uspjeh svih nas.

Zajednički, bez ikakvih podjela, kako i treba biti. Nažalost, ima i onih kojima ne možemo uzvratiti na lijepim riječima.

Bile smo zapanjene količinom čestitki političara s najviših nivoa vlasti, a koji predhodno nisu izdvojili ni pfeninga za naše pripreme. Da ne govorimo kako takođe od njih nismo dobile bilo kakvu nagradu za plasman na Eurobasket, kao ni za ulazak među najboljih osam ekipa Evrope. Raznih obećanja i inicijativa je bilo, ali očito je tek riječ o jeftinom populizmu, jer nikad nisu realizovana. Bez obzira koje bilo opravdanje za takav maćehinski tretman reprezentacije, nije u redu da političke poene na našem uspjehu grabe oni koji do jučer nisu htjeli ni da nas pogledaju.

U tom smislu, želimo nešto reći i o spektakularnom dočeku koji se, kako čujemo, priprema za nas u Sarajevu. Nema potrebe za blještavilom i rasipanjem. Mi smo to shvatile po dolasku na pripreme u Fojnicu, gdje su nas stotine mališana dočekale s pjesmom i zastavama naše zemlje, kada je malo ko bio uz nas. Takav doček, prije samog Eurobasketa, pamtit ćemo dok smo žive. Takav doček želimo i u Sarajevu, ispred Vijećnice, jednostavan, ali emotivno bogat. Pjevat ćemo i radovati se. Ništa nam više ne treba. Imamo jedni druge, to je više nego dovoljno.

Novac koji ste namijenili našem spektakularnom dočeku željele bismo da poklonite košarkaškim klubovima i školama košarke u Bosni i Hercegovini, kako bismo sutra svi skupa mogli neke nove klince i klinceze gledati u dresu reprezentacije na evropskim i svjetskim prvenstvima.

To će biti najveća nagrada koju možemo dobiti, i mi i zemlja koju toliko volimo!", piše u zajedničkom pismu.

(klix)


Jonquel Jones: Nevjerovatan je osjećaj učiniti zemlju ponosnom

Jones je protiv Švedske ubacila 34 poena i dodala 19 skokova

Jonquel Jones je predvodila BiH do velike pobjede nad Švedskom na Eurobasketu od 82:63 i plasman u kvalif. za SP 2022.

Jones je zabila čak 34 poena i dodala 19 skokova, a poslije utakmice za razigravanje od 5. do 8. mjesta na Eurobasketu je govorila na zvaničnoj press konferenciji.

“Samo smo željele izaći na teren i biti agresivne. Imale smo jedinstvenu priliku i uspjele smo da dođemo do kvalifikacionog turnira za SP prvi put u historiji države. Počele smo jako utakmicu, igrale snažno napadački i uradile stvarno dobar posao. Ponosna sam na ovaj tim”, kazala je Jonquel na početku press konferencije.

Najbolja bh. košarkašica ističe da je nevjerovatan osjećaj igrati na Eurobasketu.

“Ovo je nevjerovatno iskustvo. Pripreme su bile odlične, naši navijači su sjajni i naše je bilo samo da izađemo na teren i da igramo. Nivo ponosa kojeg navijači ove reprezentacije posjeduju je nevjerovatan. Niko nije očekivao od male države da postigne ovakav veliki rezultat. Sretna sam što sam dio ovog svega.”

Jones je za kraj dodala da joj je košarka otvorila mnoge prilike u životu.

“Da, nevjerovatno je. Košarka mi je otvorila mnoga vrata i prilike. Igrala sam u Francuskoj i Španiji protiv najboljih igračica na svjietu. Nevjerovatan je osjećaj učiniti zemlju ponosnom, takmičiti se i pobijediti. Kao što sam rekla, sretna sam da sam dio svega ovoga.”

(reprezentacija.ba)

(spagos)


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen