Montag, 7. Juni 2021

Ko je nosi na savjesti?




Bila je to najveći seks simbol 20. vijeka: Marilyn Monroe bi ovih dana slavila 95. rođendan


Marilyn Monroe, već mrtva, u ruci je držala telefonsku slušalicu. Koga je glumica htjela nazvati 5. marta 1962? Gotovo 60 godina nakon njene smrti, još uvijek postoji mnogo teorija zavjere oko smrti holivudske ikone. Je li koktel od droge, jesu li mafija, ili čak predsjednik, umiješali svoje prste u njenu smrt? Ili je tada 36-godišnjakinja sama željela okončati svoj prekratak, tragičan život?

Ko to ima na savjesti?

Najveći seksualni simbol 20. stoljeća u utorak bi proslavio 95. rođendan. Danas bi sigurno bila vruća bakica.

„Ne smetaju mi godine. Sviđa mi se kako sada vidim stvari. Budućnost je moja i moram je iskoristiti najbolje, kao i svaka žena.“ Marilyn Monroe to je izdiktirala u blok, u jednom od svojih posljednjih intervjua s urednikom časopisa “Life” Richardom Merymanom.

Je li to ono što kaže jedna žena koja se spremala ubiti? Dobro, Marilyn je imala mentalnih problema. Paničan strah da ne postane šizofreničarka poput njene majke, depresivana poput bake. Bila je traumatizirana silovanjem u djetinjstvu. Sa današnje tačke gledišta, psiholozi joj potvrđuju teatralni poremećaj ličnosti, poremećaj koji karakteriše pretjerana zabrinutost za vlastiti izgled, seksualnu slobodu i strah od zanemarivanja. Ali je bila puna samopouzdanja, imala je filmske planove i željela se ponovno udati za svog bivšeg Joea DiMaggia (1914-1999). Na dan smrti razgovarala je s njim telefonom i činilo se da je "sretna, vesela i ležerna". Nekoliko minuta kasnije, navodno je pričala nevezano, a te noći je već bila mrtva, prema mrtvozorniku, Marilyn je umrla od kombinacije nembutala i kloral hidrata. On je prepoznao "rektalno unođenje sedativa i tableta za spavanje", primijenjenu kroz klistir. Dakle, ipak ubistvo?


Najčešće teze:

- Najvjerovatnije: Njena spremačica Eunice Murray mnogo kasnije je rekla kako mora zataškati smrt. Je li pokrivala njenog psihologa Ralph Greenson i njegovu pogrešnu dozu? Kasnije je on nejasno priznao: "U životu sam napravio neke greške."

- Najuzbudljivija varijanta koja i dalje postoji: predsjednik John F. Kennedy (1917-1963) i njegov brat Robert (1925-1968) trebali bi da su dala CIA da je ubije, jer bi predstojeći izbori bili u opasnosti da je afera sa Marilyn bila otkrivena. Nema dokaza, ali je njen dnevnik nestao nakon njene smrti - a Robert F. Kennedy i njegov zet Peter Lawford (1923-1984) vjerovatno su posjetili glumicu u noći njezine smrti i dan ranije.

- Izmišljeno: Privatni detektiv Milo Speriglio je imao dokaze da je šef mafije Sam Giancana (1908-1975) ubio Monroe, kako bi Kennedyjevi konačno mogli van mafijaškog posla. Tek 2019. godine dvanaestodijeljeni podcast s očevidima i policijskim izvještajima, kao i dokumenti FBI-a, istražuju okolnosti smrti. Možda su svi krivi: muškarci koji su je predavali jedan drugom kao prelazni pehar; režiseri koji su pogrešno shvatili njen talenat; ljekari koji su depresivnu ženu pumpali lijekovima; paparazzi koji su strastvenu čitateljku označili glupačom. I sama filmska industrija.

Kao što je Marilyn jednom prilikom rekla: "U Hollywoodu vam plaćaju 1000 dolara za poljubac, 50 centi za vašu dušu."

(bams)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen