Sonntag, 13. Juni 2021

Obilježavanje 29. godišnjice zločina na Uborku i Sutini

                                         

 

U organizaciji Udruženja porodica žrtava ubijenih na Uborku i Sutini 1992. i Udruženja građana civilnih žrtava rata Mostar, u nedelju 13. juna, obilježiće se 29. godišnjica od zločina na Uborku i Sutini, kada su srpske snage ubile 114 civila bošnjačke i hrvatske nacionalnosti sa šireg područja grada Mostara.

U 11 sati je posjeta spomen obilježju Uborak (mjesto ubistva), u 11,30 sati spomen obilježju Sutina (mjesto ubistva), u 12 spomen ploča u Zaliku (mjesto gdje su građani bili zarobljeni u skloništu i odakle su muškarci odvedeni i pobijeni na Sutini i Uborku).

Srpske vojne i paravojne formacije,potognute tadašnjom Jugoslovenskom narodnom armijom, vršile su ovaj prvi veliki zločin, u kome su pobijeni civili u Hercegovini. Ovo su istovremeno i prve otkrivene masovne grobnice u BiH a počinioci i naredbodavci još uvijek nisu procesuirani.

“Obaveza je pamtiti, a mi nećemo prestajati na ovo podsjećati”, poručuju iz Udruženja porodica žrtava ubijenih na Uborku i Sutini 1992. i Udruženja građana civilnih žrtava rata Mostar.

(NovaSloboda.ba)


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen