Donnerstag, 10. Juni 2021

Predrasuda stara više od 100 godina




(fotografije, Mostar oko 1910. Cidom)

(tekst koji slijedi objavljen je na facebook stranici Priče kroz Mostar i Hercegovinu, dana 8. juna 2021. godine, autor teksta je Dragan Gugo Koso)


Opako je doći u neku zemlju, neki kraj, grad sa predrasudama, doći ne pokušavati njih razbiti činjenicama a o tome pisati. Pisati na takav način uvijek donese pogrešan dojam kod čitalaca, jer naravno da „predrasuda“ uvijek ima priču ili roman a da ga se i ne krene pisati.

Toga je uvijek bilo i uvijek će biti, no zlo leži u tome što se takve stvari pretočene u knjige čitaju pokadkada i stoljećima. S namjerom biram riječi, iako je snaga moje pisane objave toliko mala i beznačajna da se i na riječ „neistina“ nitko i neće naljutiti.

Gospodin Frederic Blair Jaekel, američki autor tri pisana djela, The Lands of the Tamed Turk, 1910. Windmills and Wooden Shoes, 1912. Planning a Trip Abroad, 1912. je po mom sudu jedan od takvih pisaca, bar što se tiče Mostara.

Njegova knjiga The Lands of the Tamed Turk (Zemlje pitomih Turaka) koja se može naći na www.cidom.org ali na engleskom jeziku (što je šteta/a možda i nije). Kada je Mostar u pitanju obiluje upravo pisanjem koje nikako ne može biti ni objektivno a naravno ni istinito. Imam dojam da on nikada u Mostar sišao nije, već da je negdje u Dalmaciji u ugodnoj ležaljci nizao rečenice negdje već čute ili prepričane.

Da nebi bio previše dug navesti ću nekoliko primjera iz knjige. Naravno napomena da se radi o 1910 godini, kada je Mostar bio mnogo više po sadržaju od kakve zapuštene kasabe, a ništa manje vrijedniji i od Evropskih gradova njegove veličine. Isto tako poslužit ću se i tekstom Smaila Špage, skinutog čini mi se sa njegovog bloga, a koji je pisao o istoj temi.

-U Mostaru, glavnom gradu Hercegovine, jedino oglasi za šivaće mašine, daju tanani nagovještaj da živite u dvadesetom vijeku. Grad izgleda da je više prirastao srednjevjekovnom načinu života nego bilo koji drugi na Balkanu.

- Rijeka Narenta, koja razdvaja grad na dva dijela, je u stvari uzak i plitak planinski tok, koji nabuja nakon perioda teških kiša, koje se survavaju u njega s planinskih bregova i grotesknih klanaca. Tek tada postaje Rijeka, koja se valja od obale do obale i prisiljava lokalno stanovništvo da gradi nastambe daleko gore na stijenama.

- Za Mostar ne znam da li da ga hvalim ili oplakujem, jer je to samo zbirka tridesetak džamija za svojih 14.000 stanovnika, od kojih je pola muhamedanaca, a 2.000 preostalih su pripadnici austrougarskog garnizona.

-(O Starom mostu). Pretpostavlja se da ga je gradio Cezar u vrijeme kada je Hercegovina bila rimska provincija. Bilo kako bilo, ništa slično takvoj konstrukciji ili arhitekturi mostogradnje se ne može vidjeti u Evropi. Bez obzira koliko je most star on i sada služi trgovcima i stanovnicima gradskih četvrti. Očekuješ svaki čas da ugledaš pokojeg centuriona u togama i sandalama kako prelazi staru konstrukciju.

Sasvim dosta da uhvatite nit o čemu se u stvari radi.A da ja sada navedem Mostar u stavkama do 1910 god.

-1833 Podignuta zgrada Konak

-1886 godine grad je imao vinogradarsko-voćarsku stanicu

-1896 u Mostaru se štampa časopis „Zora“

-1890 Izgrađena je zgrada na glavnoj ulici „tzv Bagat“

-1901 izgrađena je zgrada divizije(kasnije Nama)

-1902 Zgrada Dokić,Bilić,Peško na glavnoj ulici

-1851 Otvoren Austrijski konzulat

-1858 Otvorena prva telegrafska linija sa Sarajevom

-1861 Otvorena u Hindinom hanu Hr. Čitaonica i knjižnica

-1863 Osnovan trgovački sud

-1864 Osnovana poštanska stanica

-1867 Otvorena prva apoteka uz pomoć Francuske

-1868 Otvoren put za Sarajevo

-1862 Izgrađena cesta za Metković

-1878 Otvorena pošta na Mejdanu

-1879 Otvorene dvije apoteke jedna na Šehitlucima jedna u Fejića ulici

-1879 Osnovana meteorološka služba

-1880 Otvorena bolnica na Mejdanu

-1880 Izgrašena trgovačka škola(Muzička na Musali)

-1880 Otvorena tvornica duhana

-1882 Izgrađen most na Musali

-1855 Izgrađena zgrada dom JNA na Mejdanu

-1855 Pruga Mostar-Metković

-1899 Otvoreno šetalište(Lenjinovo)

-1892 Otvoren hotel Neretva

-1894 Otvoren hotel Orijent

1894 Mostar dobio nazive ulica i kućne brojeve

Ovo je samo mali dio grada u tom periodu,no bilo bi previše da sve navodim,stoga idem odmah na 1900 tu.

-1900 Otvorena Jubilarna škola (III O.Š)

-1902 Velika Gimnazija je u potpunosti dovršena

-1902 Završetak radova na katoličkoj crkvi

-1903 Zgrada higijenskog zavoda,zgrada ledare,meteorološka stanica

-1906 Izgrašena biskupska palača na Bakamovića glavici

-1906 Hotel Bristol,Napretkova zgrada u Liska ulici,Zgrada suda u Cernici,objekat Sinagoge

-1906 uveden telefonski promet

-1908 Otvoreno kino Rojal

-1910 Završena izgradnja Episkopske palče

-1910 Uranija kino u srednjoj ulici

(Na ovim podacima,koje sam skratio radi objave, hvala gosp.Tiboru Vrančiću)

Evo suženo maksimalno. Kada ovome dodate još stotinjak građevinskih radova na el.struji, vodi, ulicama, stambenim zgradama, željezničkoj infrastrukturi, drvoredima, vilama itd.dobije se dojam da je netko ipak malo pretjerao sa Rimljanima i centurionima u togama.

Razumljivo je da je Blairu ako je Mostara i vidio, taj orijentalni ugođaj grada možda i zasmetao,no mogao je bar biti toliko učtiv pa ga opisati i prikazati onakvog kakav je tada doista bio, ako ništa drugo zbog kauboja i indijanaca kojih se mi siti nagledašmo i bi nam drago, a znali da nas debelo lažu.

(Gugo/20210608/Priče kroz Mostar i Hercegovinu)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen