Samstag, 19. Juni 2021

Otvorena izložba ''Enver Marić - Veležova vedeta svjetske reputacije''

 












(fotografije: klix.ba i federalna.ba)

Povodom stogodišnjeg jubileja '"Velež 1922.-2022.'' u Mostaru je otvorena izložba dokumentarne građe pod nazivom ''Enver Marić-Veležova vedeta svjetske reputacije'".

Na izložbi su predstavljeni plakati, fotografije, katalozi i ostali materijali dokumentarnog karaktera, što je među posjetiteljima izložbe budilo sjećanja na dane kad su mostarski Rođeni svijetom nosili slavu svoga grada i svoje zemlje.

Sjećanja su navirala i legendarnom golmanu Veleža i reprezentacije Jugoslavije Enveru Marić koji je sinonim za čuvara mreže, poznat kao "Leteći Mostarac", "Panter s Neretve" i član poznatog Veležovog trija "BMV" (Bajević, Marić, Vladić), kojem je ova izložba i posvećena.

"Svake slike i situacije se sjećam, tako da je to vrijem brzo prošlo i lijepo se prisjetiti svega toga", kazao je Marić.

Prisjećajući se evropskih i svjetskih prvenstava, na kojima je legendarni Mara tri puta branio boje Jugoslavije, ali i plejade igrača iz Veleža koji su bili ponos Mostara i čitave tadašnje države s mnogo ljubavi i žara govori i o novim uspjesima Veleža, koji se plasirao u Kup Evrope.

Autor izložbe Zlatko Serdarević kaže, kako je ovo prva iz serijala izložbi koje će se tokom ove i naredne godine priređivati povodom obilježavanja stogodišnjeg jubileja Veleža.

Izložba je otvorena 18. juna u prostoru caffe Globusa na šetnici u Fejićevoj ulici i time je pristupačna brojnim prolaznicima narednih 15 dana od jutarnjih sati do kasno navečer.

(spagos)


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen