Samstag, 12. Juni 2021

Obilježavanje 78. godišnjice Bitke na Sutjesci




1943.

Danas, 12. juna, u Dolini heroja na Tjentištu, sa početkom u 12 sati, u organizaciji Saveza antifašista i boraca NOR-a Bosne i Hercegovine, okupiće se brojni antifašisti iz BiH, ali i iz zemalja nastalih raspadom Jugoslavije, kako bi obilježili 78. godišnjicu od slavne Bitke na Sutjesci.

Bitka na Sutjesci, ili “Operacija Schwarz” (naziv koji su toj protivpartizanskoj akciji dali njemački komandanti koji su je pokrenuli) od 15. maja do 16. juna 1943. godine bila je zajednički napad Sila osovine koji je za cilj imao uništenje jugoslovenskih partizanskih jedinica u blizini Sutjeske u jugoistočnoj Bosni. Makar su u uzastopnim bitkama na Neretvi i na Sutjesci snage glavnine NOVJ pretrpjele izrazito teške gubitke, one su, ipak, opstale te su se u kasnijem toku Drugog svjetskog rata obilježenom kapitulacijom Italije i postupnim potiskivanjem njemačkih snaga na svim frontovima, one uspjele obnoviti i naposljetku zagospodariti područjem Jugoslavije.

Partizanske snage su pred bitku brojale 22.148 boraca (19.265 muškaraca i 2.883 žene). Operativna grupa brojala je oko 18.000 boraca, a u mjesec dana bitke poginula su 7.543 partizana (6.946 muškaraca i 597 žena). Čak i ne uračunavši lakša i teška ranjavanja, jedinice NOVJ su pretrpjele izrazito teške gubitke: nijedna divizija NOVJ koja je učestvovala u toj bitci nije zabilježila manje od 30 posto poginulih, a 7. banijska divizija NOVJ je imala čak 52,96 posto ubijenih boraca. U teškim borbama, poginulo je i 514 vojnika iz sastava njemačkih i snaga NDH.

Međutim, sve jedinice NOVJ uspjele izaći iz obruča njemačkih snaga, sačuvati svoj integritet i nastaviti učestvovati u ratu. Kako se baš tokom Bitke na Sutjesci Glavnom štabu NOVJ pridružila britanska vojna misija, ona je mogla izvijestiti o krajnjoj odlučnosti s kojom su partizanske jedinice pokazale u borbi, što je partizanima u nastavku rata donijelo presudno važnu vojnu pomoć zapadnih saveznika.

Obilježavanje ovog istorijskog događaja odvija se u  specifičnim uslovima zbog pandemije koja je pogodila cijeli svijet i umnogome redukovala prvobitne planove, ali nije redukovala želju antifašista da se i ove godine, kao i svih proteklih godina, okupe u Dolini heroja, na tom svetom mjestu i odaju dužnu poštu herojima Sutjeske.

Drug Tito je 4. jula.1978.godine na Tjentištu rekao: ¸¸Bitka na Sutjesci je najslavnija epopeja našeg narodnooslobodilačkog rata, epopeja, koja će trajno živjeti neugasivim sjajem”.

Osnovna poruka antifašista sa ovog okupljanja biće da se svi moramo inspirisati herojstvom, moralom, ljubavlju prema domovini, jedinstvom svih, te idejom slobode koje su nosili Titovi partizani, te tako nadahnuti odlučno ući u borbu protiv svih onih koji ugrožavaju našu sadašnjost i budućnost. Gradimo budućnost inspirisani herojskom prošlošću, saopšteno je iz SABNOR-a BiH.

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen