Donnerstag, 24. Juni 2021

Košarkašice BiH poražene od Francuske

 



U subotu utakmica protiv Švedske, u borbi za kvalifikacije Svjetsko prvenstvo u košarci 2022. godine u Australji.

Ženska košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine je izgubila od Francuske u četvrtfinalu Eurobasketa rezultatom 80:67.

Naše košarkašice su odlično otvorile utakmicu i pored toga što povrijeđena Marica Gajić nije igrača, te su bile u vodstvu od prve minute zahvaljujući sjajnoj Jonquel Jones, a sredinom prve dionice igre imale su i plus pet (13:8).

Ipak, Francuskinje su uspjele u finišu stići do izjednačenja, a potom i košem u posljednjoj sekundi nakon ofanzivnog skoka prvu četvrtinu riješiti u svoju korist rezultatom 18:16.

Naša selekcija je povela ponovo početkom druge četvrtine (28:25), no to je bilo ujedno i posljednje vodstvo naše selekcije na utakmici. Najbolja igračica Francuske Sandrine Gruda je potom preuzela odgovornost na sebe, te je domaća selekcija u Strazburu na poluvrijeme otišla s prednošću od osam poena razlike (39:31).

Francuskinje su na početku treće četvrtine stigle do, u tom trenutku, maksimalnih plus 16 (49:33), no naše igračice se nisu predavale, te su dvije minute prije kraja ove dionice igre stigle na samo minus pet (51:46). No, Francuskinje su zahvaljujući nestvarnom trojkom u posljednjoj sekundi Marine Johannes koja je opravdala nadimak "ženski Steph Curry", u posljednju četvrtinu ušle s prednošću 63:47.

U posljednjoj četvrtini Francuskinje su rutinski privele meč kraju i plasirale se u polufinale gdje će igrati protiv Bjelorusije.

S druge strane naše košarkašice u subotu očekuje borba za plasman na Svjetsko prvenstvo 2022. godine koje se održava u Australiji, a protivnik našoj selekciji bit će Švedska.





San nije gotov

Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine je ispala u četvrtfinalu Eurobasketa, ali će u subotu imati još jednu veoma važnu utakmicu.

Naime, naše košarkašice će u subotu igrati protiv selekcije Švedske meč koji je bitan kada je plasman na Svjetsko prvenstvo 2022. godine u pitanju.

Taj susret će biti odigran u 12:00 ili 15:00 sati, a termin će biti određen naknadno.

Pobjednik tog duela osigurat će plasman u kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo koje će se iduće godine od 22. septembra do 1. oktobra održati u Australiji.

U kvalifikacijama koje će biti odigrane u februaru 2022. godine učestvovat će 12 reprezentacija koje su zauzele najbolje plasmane na kontinentalnim prvenstvima.

Igrat će najboljih 6 iz Evrope, najbolje 4 iz Amerike, najbolje 4 iz Azije, te najbolje 2 iz Afrike.

Ekipe će biti podijeljene u četiri grupe, a na Svjetsko prvenstvo će se plasirati po tri najbolje plasirane ekipe iz svake grupe.

(klix)


I pored poraza one su za nas prvakinje

Ženska košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine nije uspjela proći u polufinale Evropskog prvenstva. Bolje od naših djevojaka u četvrtfinalu su bile prve favoritkinje i domaćin turnira, košarkašice Francuske. Sjajnu partiju odigrala je Jonquel Jones koja je upisala 29 poena i 24 skoka, ali danas je izostala adekvatna podrška drugih košarkašica u našem timu. Našim djevojkama ostaje borba za plasman od 5. do 8. mjesta i plasman na Svjetsko prvenstvo. Potrebno je reći, da su i uprkos odsustvu Marice Gajić, Zmajice pružile najbolji otpor Francuskoj od svih reprezentacija sa kojima su Francuskinje igrale u dosadašnjem dijelu prvenstva. Ponosni smo na naše djevojke i njihov rezultat.

(sportisti iz BiH)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen