Samstag, 12. Juni 2021

Euro 2020: Otvaranje, prvi meč i zanimljivosti

 





Euro 2020 otvoren spektakularnom ceremonijom

Utakmicom između domaćina Italije i selekcije Turske na Olimpijskom stadionu u Rimu, kojoj je prethodila spektakularna ceremonija otvorenja, večeras počelo 16. Evropsko prvenstvo u fudbalu, koje se trebalo održati prošle godine, ali je prolongirano zbog pandemije koronavirusa.

Utakmici je prethodila i spektakularna ceremonija otvorenja uz impresivan umjetnički performans i vatromet, koji je nagrađen aplauzom oko 16.000 navijača. Na početku svečane ceremonije na Olimpijskom stadionu u Rimu pojavili su se legendarni italijanski fudbaleri Francesko Totti i Alessandro Nesta.

Na ceremoniji su nastupili talijanski tenor Andrea Bocelli izvedbom pjesme “Nessun Dorma”, a onda su na scenu “virtualno” izašli Bono i The Edge iz U2-a uz DJ-a Martina Garrixa i izveli službenu himnu Eura “We Are The People”.

Takmičenje će trajati mjesec dana, a finalni susret zakazan je za 11. juli na londonskom Wembleyju.

(NovaSloboda.ba)



Ciao Catenaccio? Italija napravila uvjerljivu prekretnicu

Europska prvenstva održavaju se od 1960. Na deset od 16 turnira, učesnik je bila Italija. Ono što jednom pobjedniku evropskog prvenstva i četvorostrukim svjetskim prvacima do sada nikada nije uspjelo, uspjelo je na startu ovog EP protiv Turske.

U apsolutno zasluženih 3:0 protiv ukupno gledajući vrlo bezazlene Turske na početku Evropskog prvenstva, Italijani nisu zaboravili vrline koje su trenirali tokom mnogo, i mnogo decenija. Odbrana i stari borci Leonardo Bonucci (34) i Giorgio Chiellini (36) teško da su išta dozvolili, snažno se braneći.

Izjave dane unaprijed, poput Chiellinija ("Želimo biti protagonisti") ili uspješnog trenera Roberta Mancinija ("Idemo na start da osvojimo evropski naslov, koji nam nedostaje od 1968. godine"), također su stavljene na test - i to sa uspjehom. Odbrambeni igrači, poput lukavog beka Leonarda Spinazzole, rijetko su propuštali ofanzivu - i bili su nagrađeni zasluženom pobjedom od 3:0, nakon 0:0 u prvom poluvremenu, nakon golova koje su postigli Merih Demiral (autogol), Ciro Immobile i i Lorenzo Insigne. Uz malo dosljednije iskorištavanje šansi, bilo bi moguće i više.

(kicker)

(spagos)



Četiri rekorda na otvaranju Euro 2020

Reprezentacija Italije sinoć je otvorila Euro 2020 uvjerljivom pobjedom protiv Turske 3:0, a ovim ishodom srušena su četiri rekorda na Evropskim prvenstvima.

Italiji je prvi put u 39. odigranih utakmica u historiji Eura na jednoj utakmici postigla tri gola, a pobjeda od 3:0 ujedno je bio i najuvjerljiviji trijumf ikad na otvorenju Evropskog prvenstva.

Nesretni Demirel je postigao autogol te je postao prvi nogometaš u historiji koji je zatresao svoju mrežu na prvom meču Eura.

Turcima je ovogodišnji Euro sedmo veliko takmičenje u koja spadaju i Svjetska prvenstva, a baš svaki put su taj prvi meč izgubili.

(klix)


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen