Samstag, 26. Juni 2021

Počinje Tour de France 2021.

 


108. po redu Tour de France počinje danas, u subotu, 26. juna. Polazna tačka ovogodišnjeg Toura je Brest u Bretanji. Turneja će započeti malo ranije nego uobičajeno, kako ne bi kolidirala sa Olimpijskim igrama u Tokiju, koje su odgođeni sa 2020. na 2021. godinu zbog pandemije korone. Prošle godine Tour de France 2020. se takođe održao u drugo vrijeme zbog pandemije, kada je bio pomaknut za avgust.

Ukupno će učestvovati 184 trkačka, koji će preći ukupno 3.383 kilometara, podjeljena u 21 etapu. Nakon četiri etape kroz Bretanju, ruta prolazi unutrašnjošću preko Chateaurouxa, Le Creusota, Le Grand-Bornanda i Tignesa, južno preko Valencea, Nimesa i Carcassonea do obale preko Mourenxa i na kraju završava u Saint-Emilionu. Poslijednja 21. etapa će se održati 18. jula 2021. od Chatoua pdo Pariza. Tamo će se ovogodišnja turneja završiti.



Tour de France 2021: datum i termini

Šta: 108. Tour de France

Kada: od 26. juna do 18. jula 2021

Start: Brest, Bretanja, Francuska

Cilj: Champs-Elysées, Pariz, Francuska

Ukupna dužina: 3.383 kilometara

Etape: 21

Timovi: 23


Rute i etape Tour de France 2021

Tour de France će se 2021. godine takođe sastojati od 21 etape. Prva etapa započinje ove godine u Brestu u Bretanji, a zatim se proteže preko Alpa do zloglasnog Mont Ventouxa, visokog 1.909 metara, vodi u Pirineje i završava zadnjom etapom u Parizu.

Tour de France 2021. godine sastojat će se od 6 brdskih etapa, 7 ravnih i 6 planinskih etapa. Tu su i dvije pojedinačne trke na hronometar i ukupno dva dana odmora za profesionalne bicikliste.


Tok ruta na Tour de France 2021: klasični

Šef turneje Christian Prudhomme predstavio je turneju na televiziji zbog korone, a ne u Palais du Congrès u Parizu.

Turneja započinje u Bretanji, u Brestu. Na programu turneje je ukupno šest planinskih etapa, tri dolaska u planine Luz Ardiden u Pirinejima, Col du Portet i Tignes u Alpama. Stručnjaci pretpostavljaju da će odluka o ukupnoj pobjedi vjerovatno pasti u jednoj od posljednjih planinskih etapa na Pirinejima. Šest etapa vodi kroz niski planinski lanac, 7 kroz ravni teren, što oduševljava sprintere među profesionalnim biciklistima. Na kalendaru Turneja 2021. postoje i dva pojedinačna hronometa: trka od 27 kilometara u petoj etapi od Changéa do Laval Espace Mayennea i druga vožnja hranom od 31 kilometra u 20. etapi od Libournea do Saint-Émiliona.

Najduža etapa turneje je etapa od Vierzona do Le Creusota sa 248 kilometara, a najkraća je 21. etapa do Pariza, sa 112 kilometara.

Ukupno 184 tvozača startaju na ovogodišnjem Tour de Franceu. Budući da turneja uključuje veliki broj vremenskih vožnji, stručnjaci očekuju da će svestrani biciklisti posebno imati dobre šanse za pobjedu.

Kako se predviđa, prošlogodišnji pobjednik slovenac Tadej Pogačar i njegov sunarodnik Primož Roglić i dalje su veliki favoriti, dok se Emanuel Buchmann, koji je bio četvrti na Touru 2019. godine, ovog puta nalazi u ulozi jokera.

Tour de Franceu se raduju se i mnogi televizijski gledaoci širom svijeta, koji će u vožnji posebno uživati u hladovini svojih domova, tokom vrelih ljetnih dana, kako od nas, tako i širom svijeta.

(sport)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen