Mittwoch, 16. Juni 2021

Mostar proslavlja 17. godišnjicu obnove Starog mosta

 


Grad Mostar ove godine proslavlja 17. godišnjicu završetka obnove Staroga mosta i 16. godišnjicu upisa Mostara na popis UNESCO-ove kulturne baštine

U godinama nakon otvaranja obnovljenog Starog mosta i upisa Mostara na popis UNESCO-a ovi datumi su obilježavani otvaranjem novih rekonstruisanih objekata.

Tako je godinu dana nakon Starog mosta, otvoren i obnovljeni Lučki most, godinu iza toga otvoren je Muzej Stari most, ambijentalni muzej smješten uz sami most, u autohtoni prostor kule Tare i Labirinta. Deseta godišnjica završetka obnove mosta i stare gradske jezgre obilježena je otvaranjem  savremenog interpretacijskog muzeja. smještenog u ambijentalnom prostoru Čerekovića dućana.

Zajedno sa mostarskim umjetnicima, Gradska uprava našla je način i prošle godine, u uslovima pandemije obilježiti ove važne datume novije mostarske istorije. Muzičkom razglednicom iz Mostara poslata je poruku prijateljstva i nade ne samo mostarskim prijateljima i UNESCO gradovima, nego i svima koji prošle godine nisu bili u prilici putovati i posjetiti Mostar i vidjeti njegov Most.

Ove godine, poručju iz Gradske uprave, nadaju se velikom broju posjeta Mostaru i pripremamo manifestaciju koja će trajati od 21. juna do polovine avgusta.

(NovaSloboda.ba)


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen