Dienstag, 8. Juni 2021

Iz svijeta životinja

 


Veliki gradovi su nova divljina

Ne baš rijetka slika, koja se može vidjeti u većini velikih gradova u Evropi. Ovo bi zapravo trebala noćna slika. Međutim, jedna lisica je u sred dana osiguravala svoj obrok na sred ulice u Berlinu, pokupivši jednog pregaženog zeca. Metropole su već dugo ugodno stanište mnogih divljih životinja: pune su zelenila, nema sredstava za uništavanje korova, nema lovaca, a umjesto toga, ima vozača koji iza sebe ostave, za životinje vrijedan i lagan plijen.


Invazivne vrste: Riječni rakove se prvi put se ciljano izlovljavaju

Riječni rakovi (Procambarus fallax f. Virginalis) će se ove godine, pored američkih crvenih rakova,(Procambarus clarkii) po prvi put ciljano izlovljavati iz rijeka i jezera oko Berlina. Sezona izlova je započela u aprilu, ali količine još nisu vrijedne spomena zbog hladnih temperatura, rekao je Derk Ehlert, stručnjak za divlje životinje u berlinskoj upravi za zaštitu okoline.

Riječni rakovi žive u Grunewaldseeu i u Groß Glienicker See, ali u kojim količinama, još uvijek nije jasno. Zbog hladnoće su oni i dalje neaktivni.

Američki rakovi bili su na meti u posljednje tri godine, sa izlovom između 0,9 i 1,3 tone godišnje. Ribar koji je prethodno lovio močvarne rakove sada će postaviti i posude za riječne rakove.

Obe su invazivne vrste, koje mogu ugroziti autohtonu floru i faunu. Riječni rakovi su se od akvarijumskog stanovnika razvili u strašnog proždrljivca, tokom posljednje dvije decenije. Oni su se raširiili se u divljini i zbog toga što su ih ribari bacali u vodu, koristeći ih kao živi mamac, tokom lova ribe.

Osim toga, neke primjerke su vlasnici kućnih akvarijuma jednostavno, kroz kanalizaciju, iz toaleta puštali u vodu. Životinje, koje su obično duge oko dvanaest centimetara, prijete autohtonim rakovima ne samo kao konkurencija za hranu, već i zato što su nositelji račije kuge.

Prema Ehlertu, trenutno je u vodama Berlina otkriveno ukupno pet invazivnih, stranih vrsta rakova.



Istraživači otkrili novu vrstu mrava

Biolog iz Darmstadta, Njemačka, Philipp Hönle otkrio je nepoznatu vrstu mrava u Ekvadoru - i dao mu je rodno neutralno ime. Hönle je mrava pronašao 2018. godine u teško ugroženom dijelu rezervata, piše izdavač Pensoft Publishers. Vrsta mrava predstavljena je u njihovom časopisu "Zoo Keys". Karakteriše ih duga njuška za hvatanje na ustima.

S imenom Strumigenys ayersthey, ovo je jedna od prvih vrsta mrava sa rodno neutralnim imenom. Dosadašnji uobičajeni oblik imenovanja sa ženskim završetkom latinskog jezika "ae", ili muškim završetkom "i", zamijenjen je engleskim "they”, “oni", navodi izdavač.


Radoznale oči

Mogu li pauci osjećati nešto, poput radoznalosti?

U svakom slučaju, ovaj primjerak je sjedio vrlo mirno, dok mu se fotograf sve više približavao na obali rijeke Po, u sjevernoj talijanskoj pokrajini Reggio Emilia.

Jako makro sočivo kamere ogleda se u sva četiri glavna oka životinje, usmjerena prema naprijed.

Pauk skakač (hyllus) po veličini, može da stane na jedan nokat od prsta.

Kao što mu samo ime kaže, plijen hvata skačući.

Da bi to mogao učiniti, životinja mora biti sposobna da dobro procijeni udaljenost.

Stoga je njihov vid znatno bolji od vida ostalih vrsta pauka

(news)

(Novasloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen