Sonntag, 24. Februar 2019

Večeras dodjela Oscara

U Dolby teatru u Los Angelesu noćas će biti održana 91. ceremonija dodjele Oskara, nagrade američke Akademije filmskih umjetnosti i nauke.
Favoritima sa po 10 nominacija se smatraju britanski film “Miljenica” (The Favourite), crna komedija o političkim intrigama i igrama moći na dvoru kraljice Ane u 18. vijeku, i “Roma”, nostalgični osvrt na život jedne kućne pomoćnice u domu srednjeg staleža u Meksiko Sitiju.
“Miljenica” je dobila i tri nominacije za glumačke nagrade. Olivia Colman je kandidatkinja za najbolju glumicu. Za sporednu žensku ulogu nominovane su i Emma Stone i Rachel Weisz.

Ipak, sam broj nominacija ne garantuje da će neko i dobiti nagradu za najbolji film, jer za to glasa 8.200 članova Akademije iz različitih oblasti, kaže scenarista i reditelj Murray Horwitz za Glas Amerike, prenosi Tanjug.
“Crni klanovac” (BlacKkKlansman) Spikea Leeja, oštra satira o rasizmu u Americi, kandidat je za šest Oskara, dok je za sedam Oskara nominovan “Crni panter”, film o superheroju, Rajana Kuglera.
“Zvijezda je rođena” (A Star Is Born) dobila je osam nominacija, među kojima za najbolji film, kao i za glavnu mušku ulogu za Bradleya Coopera, dok je Lady Gaga nominovana za glavnu žensku ulogu kao i originalnu pjesmu za “Shallow.“
Film o grupi Queen, “Boemska rapsodija” također je nominovan za najbolji film, a Rami Malek za najboljeg glumca.
U kategoriji najboljeg filma je i “Zelena knjiga” (Green book), čije su zvijezde Viggo Mortensen i Mahershala Ali nominovani za glavnu i sporednu ulogu…kao i “Potpredsjednik“ (Vice) – koji je donio i nominacije za glavnu mušku ulogu Christianu Baleu, Amy Adams za sporednu žensku ulogu, a Adamu McCayu za režiju.
Disneyevi “Incredibles 2“ i “Ralph Breaks the Internet” su u trci za najbolji animirani film.
(radiosarajevo)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen